DünyaManşet

AB, Afganistan ve komşu ülkeler için 700 milyon euro ek yardımda bulunacağını duyurdu

0

G20 üyesi ülkelerin liderleri ve temsilcileri dün G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi‘nde Afganistan gündemiyle sanal konferansta bir araya geldi.

Zirvede konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Afganistan ve komşu ülkeler için 700 milyon Euro ek yardımda bulunacağını açıkladı.

450 milyon Euro komşu ülkelere

İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin ev sahipliğinde yapılan zirveye, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, AB ülkeleri liderleri ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Taliban’ın eylemlerinin bedelini Afganların ödememesi gerektiğini dile getirerek, “Destek paketi, Afgan halkı ve yardım sağlayan ülkenin komşuları içindir” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı, açıklanan 700 milyon euroluk yardımın 450 milyon Eurosunun Taliban’dan kaçanlara ev sahipliği yapan komşu ülkelere verileceğini belirtti.

Merkel: Taliban’a rağmen Afganistan’a yardım etmek gerek

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Taliban‘a rağmen Afganistan’a yardım etmek gerektiğini söyledi. Almanya’nın Afganistan’a insani yardım için 600 milyon Euro kaynak ayırdığını kaydeden Merkel, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası‘na da görev düştüğünü ifade etti.

“Afganistan’daki finans sistemi çökerse, bunun kimseye yararı olmayacağının” altını çizen Almanya Başbakanı, böyle bir durumda bu ülkeye insani yardım da sağlanamayacağını dile getirdi.

Erdoğan’dan çalışma grubu önerisi

Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Afganistan için G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını önererek, “Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talibiz” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası toplumun Afgan halkına sırtını dönme, bu ülkeyi kendi kaderine terk etme lüksü yoktur” diyen Erdoğan, “Türkiye’nin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır” sözlerini de konuşmasına ekledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.