DünyaEkolojiManşet

AB Adalet Divanı: Almanya hava kirliliği yasal sınırlarını ‘ısrarla’ ihlal ediyor

0

Avrupa Birliği Adalet Divanı, Almanya‘yı birlik tarafından belirlenen atmosfer kirliliği yasal sınırlarını “sürekli” olarak ihlal ettiğine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, perşembe günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın hava kirliliğiyle ilgili AB sınırlarını ısrarla ihlal ettiğini, birkaç büyük şehirde hava kalitesini iyileştiremezse ülkenin mali cezalarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Reuters‘nin aktardığına göre, Adalet Divanı, 2010’dan 2016’ya kadar aralarında Berlin, Stuttgart, Münih, Köln ve Düsseldorf’un da bulunduğu 26 bölgede AB’nin yıllık nitrojen dioksit (NO2) kirliliği sınırlarını ihlal ettiğini kaydetti. Stuttgart ve Ren-Maine de bu dönemde saatlik NO2 limitlerini aştı.

Davayı açan Avrupa Komisyonu‘nun lehine karar veren mahkeme, Alman hükümetinin AB hava kalitesi kurallarına uyumu sağlayacak önlemleri almadığına karar verdi. Almanya şimdi buna uymak zorunda, aksi takdirde daha fazla yasal işlemle karşı karşıya kalacak. 

Bununla birlikte yine 2016’dan bu yana, ilgili bölgelerin çoğu, daha az kirletici otomobillere geçiş ve sürüş yasakları, hız sınırları ve düşük emisyonlu otobüslere geçiş gibi yerel önlemlerin yardımıyla AB sınırlarına uymak için NO2 kirliliğini dizginledi. Hükümet verilerine göre, 2020’de altı Alman şehri, metreküp hava başına yıllık ortalama 40 mikrogram NO2 sınırını ihlal etti. Münih ve Stuttgart, bu kentler arasında. 

NO2 emisyonlarının ana kaynağı karayolu taşımacılığı; bu da kentsel alanların en çok etkilenme eğiliminde olduğu anlamına geliyor. 

Ölümler son 10 yılda yarı yarıya azaldı ama…

Avrupa’da atmosferdeki kirlilik son on yılda gözle görülür derecede azalma gösterse de kıta genelinde insan sağlığı için en büyük çevre riski olmayı sürdürüyor. Kirli havaya uzun süre maruz kalınması diyabet, akciğer hastalıkları ve kanser riskini artırıyor.

Avrupa Çevre Ajansı’na göre 2009’dan beri azotdioksit emisyonlarına bağlı erken ölümlerde yarı yarıya bir azalış gözlemledi. Bununla birlikte 2018’de 58 bin kişi kirlilik nedeniyle hayatını kaybetti.

Avrupa şehirlerindeki kirlik ölçüm istasyonları kükürt, azot, kurşun, nitrojen dioksit ve karbonmonoksit gibi maddelerin ölçümünü yapıyor. Ölçümler sonucu elde edilen değerlerin AB mevzuatlarındaki sınırları aşmaması gerekiyor.

Yüksek mahkeme daha önceki kararlarında da Fransa ve Birleşik Krallık’ı da azotdioksit aşımı konusunda cezalara çarptırmıştı. Macaristan, İsveç ve İtalya gibi ülkeler de partikül madde sınırlarını ihlal etti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.