Isparta Köprüçay’da HES için ağaç kıyımı

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, Yukarı Köprüçay Havzası’nda inşa edilecek olan, Isparta ve Antalya sınırlarında projelendirilen Kasımlar Barajının ana gövdesinin inşa edileceği Suçatı ve Ballık mevkilerinde yoğunlaşan ağaç kıyımına Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamayla tepki geldi. Baraj ve HES projesinin kapsayacağı alanda yürütülen çalışmalar sırasında daha şimdiden yüzlerce karaçam ve meşe ağacının kesilmesinin ‘vahşet’ olarak nitelendiği platform açıklamasında, yaklaşık 1 milyon 800 bin metrekarelik alanı kapsayacağı belirtilen baraj gölü havzasının ve 1 milyon 200 bin metrekareyi bulan projenin genel alanının, 902 bin metrekarelik kısmının orman statüsünde olduğu ve söz konusu orman alanlarında kamulaştırma işlemi uygulanmayacağı kaydedildi.

Projenin daha başlangıç aşamasında gerçekleşen ağaç kıyımının, sonrasında olacaklar konusunda kamuoyunu ve bölge insanını tedirgin ettiği dile getirilen açıklamada, “bölgenin karakteristik orman dokusunu oluşturan Karaçam, ardıç ve meşe gibi türler, hem bölge insanı hem de canlı yaşam için hayati önemdedir. Bölge halkının üretim araçlarını elinden alarak, tarımı, hayvancılığı ve geçimlik üretimi ortadan kaldırarak vadinin insansızlaşmasına neden olan sürecin geldiği nokta; bölgenin tüm değerlerinin özelleştirme mantığıyla şirketlere devredilmesidir. Tüm kamunun ortak malı olan, toprağın, suyun ve ormanların yalnızca birkaç şirketin çıkarına sunulması yaşam hakkının ihlali anlamına gelmektedir. Yasal olarak sürdürülen bu kıyımın bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz” denildi.

Başbakan Erdoğan’ın 4 Aralık günü Ankara’da katıldığı “Ak Kadınlar Ormanı” fidan dikme töreninde Türkiye’nin Orman varlığını milli servet olarak gördüklerini söyleyerek, “Ormanlarımızın bir santimetre karesini dahi kimseye işgal ettirmedik. Herkes bunu böyle bilsin” ifadelerini kullandığı anımsatılan platform açıklamasında, “Köprüçay’da yaşanan bu orman kıyımlarını Sayın Başbakan’ın bilgisine sunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ormanlara kamulaştırma yok

Proje sahasında bulunan orman alanları için kamulaştırma işlemi uygulanmıyor.  Orman niteliğini taşıyan sahalar için 6831 sayılı Orman Kanununun 17. maddesine göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı ilgili orman bölge müdürlüğünden gerekli izinler alınması yeterli görülüyor.

Enerji, yol ve liman gibi ‘kamu yararı’ gözeten yatırımlar için uygulanan bu izlek, birçok bölgede tartışmalara neden oluyor. Kırsal yaşamın en belirleyici geçim araçlarından biri olan keçi yetiştiriciliğinin bitmesine neden olan ve ormanları kanunen keçilere yasaklayan düzenlemelerin, iş makinelerine açması eleştiri konusu oluyor.

(Yeşil GazeteKeşfetmekiçinbak.com)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR