1. Uluslararası Amed Film Festivali devam ediyor

29 Ekim’den başlayan ve Ortadoğu Sinemacılar Derneği (OSAD) tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Amed Film Festivali 4 Kasım’a Pazar günü sona eriyor. Festivalde uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmlerle senaryolar değerlendirilecek.

Mikail Aslan, Ayşe Polat, Yüksel Yavuz, Rugeş Kırıcı, Mustafa Gündoğdu’nun ulusal film festivali jürisinde yer aldığı festivalin senaryo jürisinde ise Ahmed Hüseyni, Mizgin Bingöl,Deniz Gündüz, İlhan Bakır ve Erol Balcı bulunuyor.

Uzun metrajda “Bênder”, “Li Vir”, “Meş”, “Rêç”, “10 Çirkê”, “Kırık Midyeler”; kısa metrajda “One Shot”, “Qilm (Kesit)”, “Land Of The Heroes”, “Xodika Reş”, “Peyarê (Sidewalk)”, “Ali Ata Bak”, “Bê Bersiv”, “Toros Canavarı”, “Lorîna Kewên Mirî Kolanek Li Paş Malê Me“; belgesel kategorisinde ise “Ez Firîyam Tu Ma Li Cih”, “Awazên Axê”, “Min Rastî Nivîsand”, “Anlat Bana”, “Halepçe”, “Masîwanen Bejîye” ve “Beklemek” filmleri değerlendirilecek. Festivalde finale kalan senaryolar ise BUST, Guhar, Mizgîn ve Şerê Wijdanê.

Festivalde ayrıca Metin Erksan’ın “Sevmek Zamanı”, Zeki Demirkubuz’un “Yeraltı”, Yılmaz Güney’in “Sürü”; Seyfi Teoman’ın “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” filmlerinin de yer aldığı 56 film gösterilecek. Aynı zamanda Kürt Sineması, Alternatif Sinema ve Yılmaz Güney Sineması konularında paneller düzenlenecek.

OSAD (Ortadoğu Sinemacılar Derneği) üyesi Emin Doğan, festivali düzenlemekteki asıl amaçlarının Kürt sinemacılarını bir araya getirmek olduğunu belirtti. “Birincil amacımız şu anda direnişte olan bir halkın isteklerine cevap olacak bir sinema gerçeğini yaratmak” diyen Doğan bu gerçekliği işleyen yönetmenleri bir araya getirip bu gücü kitlelerle buluşturmak istediklerini ifade etti.

Toplumun sıkıntılarını dile getirmek anlamına gelen alternatif sinemayı benimsediklerini ifade eden Doğan, festivalin Kürt sinemasının gelişmesi için alternatif bir çalışma olduğunu dile getirdi.

“Kürdistan’da sinema bakirdir. İşlenmemiştir. Bizler de sinemayla hıncımızı sanatsal bir dille anlatıyoruz. Yoksa bizim hıncımız ne resme dökülebilir, ne yazılabilir, ne sinemaya sığar” diyen Doğan, festival ile birlikte yeni projelerin Kürt sinemasına kazandırılacağını

Festival programına buradan ulaşabilirsiniz.

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

EkoFilm Platformu’ndan ‘Çevre Dostu Prodüksiyonlar’ için rehber

EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformu'nun rehberi, film ve medya sektörünü dönüştürmek isteyen tüm sektör profesyonellerine yönelik hazırlandı.

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR