Taşmektep’in zilleri çalıyor

Kazdağlarının güney batı yamaçlarındaki Adatepe köyünde 1998’den beri her yaz yapılan Taşmektep seminerleri Temmuzun ilk haftasında başlıyor. Bu sene onikincisi düzenlenen etkinliklerde sanat tarihinden felsefeye, tarihten edebiyata kadar çok farklı konular ele alınıyor.

Tatille öğrenmenin bir arada gerçekleştiği seminerlerin yanı sıra düzenlenen bir dizi etkinlikte atölye çalışmaları düzenlenerek üretim de yapılıyor. Adatepe köyünün terkedilmiş eski okul binasının restorasyonuyla kazanılan Taşmektep  doğa ile iç içe bir ortam sunuyor. Seminerler bazen Taşmektebin serin dersliklerinde, bazen de bahçedeki yüzyıllık çamların gölgelediği bahçede ağustos böceklerinin refakatinde yapılıyor. Katılımcılar seminer dışındaki saatlerde denize girmek, doğa içinde yürüyüş yapmak, köy kahvesinde tavla oynayıp köylülerle  muhabbet etmek imkanı buluyor. Akşam yemekleri genellikle hep birlikte köyün kahvelerin birinde yeniyor.

Bu senenin ilk programı 5 – 8 Temmuz tarihleri arasında Ömer Madra’nın vereceği “ İklim değişikliği, gezegenin son durumu ve küresel aktivizm” semineri.

12 – 15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen “ Uzakdoğu dinleri” seminerini Kürşat Demirci veriyor. Önceki senelerde dinler tarihine Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam kültürü başlıklarını ele alan  Kürşat Demirci kendine özgü üslubuyla katılımcıları bu sene Hint ve Çin alemlerine götürecek.

Adatepe köyünün de bir parçası olduğu Kazdağlarının mitolojisi de başka bir seminer konusu.

Altınoluk’taki antik Antandros kentinin kazılarını yürüten Yasemin Polat ve Gürcan Polat bölgede yaptıkları çalışmaları farklı bir bağlamda ele alacaklar.

Adatepe Taşmektep

Mithat Sancar  9-12 Ağustos tarihlerinde düzenlenen “ geçmişin uzun gölgesi “ başlıklı seminerde dünyadaki somut örneklerden yola çıkarak “ hafıza” ve “hesaplaşma” konularını edebiyat ve sinema alanından örneklerle ele alarak tartışacak.

AÜ SBF öğretim üyelerinden Nuran Yıldız Türkiye siyasetine dair ilginç bir konuyla katılıyor. “İmaj inşası ve karizma”

“21.yy’da fotoğraf okumaları” seminerinde Kamil Fırat ve Orhan Alptürk herkesin fotoğraf çektiği ve bir anlamda fotoğrafçı olduğu bir zamanda katılımcılarla “ fotoğrafın semantiği”, “fenomenolojik bağlamda fotoğraf”, “ yeni dil arayışları” gibi konuları konuşacaklar.

Bu sene ayrıca iki de atölye çalışması var. “Uzakdoğu dinleri” seminerinin gerçekleşeceği 12 – 15 Temmuz haftasında Cihangir Yoga’dan Gül Dirican yoga çalışmaları yapacak.

Ekmek atölyesi ise bu senenin en ilginç atölyesi olacağa benzer. Köyün geleneksel fırınlarında köylü kadınlarla birlikte doğal buğdayla ekmek yapılacak.  Geleneksel bilginin korunup, aktarılmasını amaçlayan bu atölyede unutulmak üzere olan eski tatları geri kazanmaya çalışacak.

(Yeşil Gazete Haber Merkezi)

Mahmut Boynudelik
Mahmut Boynudelik
1957 doğumlu ve YG ekibinin şimdilik yaşça en tecrübelisi, kimsenin bilmediği bağzı eski kelimeleri kullanır. 6 Ağustos 2012’de kırk yılın başında Yeşil Gazete için yazdığı köşe yazısı vasıtasıyla Noam Chomsky, James Hansen ve Bill Mc Kibben ile köşe komşusu olması nedeniyle yerli yersiz övünür. Aslen Yeşil Gazete esenler muhabiridir; yani estikçe yazar. Bazen okur yazar, bazen yazar okumaz, bazen okumadan yazar, bazen okur yazmaz, bazen ne yazar, ne okur. Okumadığı ve yazmadığı zamanlarda Kazdağları ve İstanbul arasında tembellik hakkı aktivistliği yapar. Ha, bir de YG dış köşe ve yorum editörüdür, yorum yazıları göndermeyi düşünüyorsanız iyi geçinmenizde fayda var. Rumuzu: MB

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

9 yıl öncesinden bugüne mektup: Siz de nefret söylemine şaşıranlardan mısınız?

Gezegendeki herkesin 'insanî olan'a dair her fikrinin bizim gibi olduğunu, 'vicdan' denilen şeyi tıpkı bizim gibi ürettiğini ya da anladığını mı sanıyorduk gerçekten?

‘Erkeklikle’ zehirlenmiş erkeklere bir arınma kılavuzu- Kürşad Kızıltuğ

Justin Baldoni, 'Erkeklikle Zehirlenmiş Erkekler'de 'yeterince erkek olma' endişesinin biçimlendirdiği kendi erkeklik krizini reddetme ve dönüşüm sürecini anlatıyor.

Radikalizm ve uzlaşmacılık arasında

Kent yoksullarının adaletsiz ve acı verici konumunun değişip iyileşmesi yerel yönetimlerin toplumla demokratik ve katılımcı bir ilişki kurmasıyla mümkün olabilir mi? 

[Bir şarkının hikayesi] Shine On You Crazy Diamond/ Pink Floyd

'Paralel evrende kaybolan' Syd'e hayranlık ve onu kaybetmenin üzüntüsünü dile getiren 'Shine on you Crazy Diamond', olağanüstü bir yeteneğe, benzersiz bir övgü olarak müzik tarihine geçti. 

Gürcistan Tiyatro Festivali’nde distopik bir geleceğe bakış – Seda Elhan

Distopyanın kapsülünde sergilenen bir gelecek sorgulaması olan 'Home, To Zero' çevre bilinci üzerine kafa yoran herkesin ilgisini çekecek bir yapım. Tiflis'e yolunuz düşerse mutlaka izleyin.

EN ÇOK OKUNANLAR