Cumhurbaşkanı’na taşlı saldırı

Haiti Cumhurbaşkanı Michel Martelly’e başkent Part Au Prince’in merkezinde düzenlenen bir karnaval töreninde yürüdüğü sırada taşlı saldırıda bulunulduğu bildirildi.

Ulusal Saray’dan yapılan açıklamada, Champ de Mars plazası yakınında meydana gelen olayda, Martelly’nin yara almadığı belirtildi.

Associated Press haber ajansına konuşan görgü tanıkları, bazı kişilerin Haiti Üniversitesi’nin arka tarafından Martelly ile kendisine eşlik eden araç konvoyuna taşlar attıklarını, polisin de havaya ateş açarak buna karşılık verdiğini söyledi.

Görgü tanıklarından biri Martelly’nin omuzuna bir taş isabet ettiğinin belirtti. Omuzuna taş isabet eden Martelly’nin kendisini kucaklayan 2 güvenlik görevlisi sayesinde düşmekten son anda kurtulduğunu kaydeden Stanley Lazard adlı görgü tanığı, Cumhurbaşkanı’nın daha sonra koruma görevlilerince bir arabaya bindirildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı bürosu ve diğer görgü tanıklarıysa Martelly’nin olay sırasında yaralanmadığını ve yakındaki Ulusal Saray’a götürüldüğünü bildirdi.

Martelly’nin olaydan bir saat sonra Ulusal Saray’dan ayrıldığı ve Cumhurbaşkanlığı konutuna gelmeden önce büyük bir polis koruması altında bir süre yürüyüş yaptığı görüldü.

Saldırının ardından, Haiti Üniversitesi’nin duvarlarını yıkarak okula giren Martelly taraftarlarıyla öğrenciler arasında çatışmalar yaşandı. Üniversite öğrencileri, Martelly taraftarlarının üniversitesi bahçesinde park etmiş durumdaki araçların camlarını kırdıklarını belirtti.

Aynı zamanda ABD vatandaşı olduğu ileri sürülen Martelly’nin, çifte tabiyeti bulunan kişilerin cumhurbaşkanı olmasını yasaklayan Haiti anayasasını ihlal ettiği iddiaları Haiti’deki bazı senatörlerce dile getiriliyor.

Haiti’de bir süreden beri, Martelly’den seyahat belgelerini göstererek hukuki durumunun cumhurbaşkanı seçilmeye uygun olduğunu kanıtlaması talebiyle gösteriler düzenleniyor. Martelly ise evraklarını göstermek gibi bir yükümlülüğünün bulunmadığını belirterek bu istekleri geri çeviriyor. (Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR