Romanlar için sosyal politikalar

Edirne Roman Kültürü Araştırma Geliştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EDROM)   ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Anadolu Kültür Ortaklığı ile düzenlenen Roman toplulukları için sosyal politikalar konferansı başladı.

İstanbul Cezayir toplantı salonunda gerçekleşen konferans Cumartesi günü de atölye çalışmaları ile devam edecek. Konferansın ilk gününde Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu tarafından yapılan 6 ili kapsayan saha araştırmalarının araştırmanın sonuçları tartışıldı.

İstanbul-Ataşehir, İzmir-Bergama, Samsun-Canik, Konya-Karatay, Erzurum-Yakutiye, Hatay-Antakya’da Romanların yoğun yaşadığı bölgelerde yürütülen araştırmada Romanların istihdam, eğitim ve sağlık, barınma konularında maruz kaldıkları dışlanma masaya yatırıldı.

Toplantının açılışında konuşan Prof. Ayşe Buğra Romanların maruz kaldıkları çok yönlü dışlanmışlığa dikkat çekerek yoksulluğun sadece gelir düşüklüğünden ibaret olmadığını, bu mağduriyetlerin giderilmesi için hak temelli sosyal politikaların gerektiğini vurguladı.

Projenin genel amacının Roman topluluklar ve yerel ulusal düzeydeki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları arasındaki diyalogu geliştirmek ve böylece bu sorunun gündemde olmasının  sağlanması olduğu belirtildi. İki gün sürecek konferans ve atölye çalışmalarında yerel idarelerin, yerel ve ulusal düzeydeki ilgili tüm yapıların katılımıyla uygulanabilir bütünlüklü sosyal politika önerilerinin geliştirilmesinde katkıda bulunmak amaçlanıyor.

Çok sayıda roman dernekleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda Avrupa’daki Roman platformlarından gelecek katılımcılar da hak savunuculuğu konusundaki deneyimlerini paylaşacaklar.

Bu araştırma kapsamında çeşitli mahallelerdeki roman çocukların katılımı ile gerçekleştirilen fotoğraf, video çalışmaları İstanbul’da bulunan Tütün Deposu adlı kültür merkezinde açılan sergide görülebilir.

Yeşil Gazete

Mahmut Boynudelik
Mahmut Boynudelik
1957 doğumlu ve YG ekibinin şimdilik yaşça en tecrübelisi, kimsenin bilmediği bağzı eski kelimeleri kullanır. 6 Ağustos 2012’de kırk yılın başında Yeşil Gazete için yazdığı köşe yazısı vasıtasıyla Noam Chomsky, James Hansen ve Bill Mc Kibben ile köşe komşusu olması nedeniyle yerli yersiz övünür. Aslen Yeşil Gazete esenler muhabiridir; yani estikçe yazar. Bazen okur yazar, bazen yazar okumaz, bazen okumadan yazar, bazen okur yazmaz, bazen ne yazar, ne okur. Okumadığı ve yazmadığı zamanlarda Kazdağları ve İstanbul arasında tembellik hakkı aktivistliği yapar. Ha, bir de YG dış köşe ve yorum editörüdür, yorum yazıları göndermeyi düşünüyorsanız iyi geçinmenizde fayda var. Rumuzu: MB

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR