Nükleer enerji sektöründe faaliyet gösteren Areva kapsamlı bir yeniden yapılanma planlıyor.
Devlet kontrolündeki Fransız şirket 2011 yılı sonunda zarar edeceğini açıklamasının ardından beş yıllık değişim stratejisinin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.
Haziran ayında şirketin dümenine geçen Luc Oursel şirketin yurtdışı operasyonlarını önemli oranda kapatıp yılda bir milyar Euro tasarruf etmeyi planlıyor.
Buna göre şirketin 2011 sonunda 1,5 milyar Euro’nun üzerinde zarar etmesi beklenirken önümüzdeki beş yılda yatırımlarda yüzde 34 oranında azaltılarak 7,7 milyar Euro’ya düşürülecek. Ayrıca Almanya’nın nükleer programları durdurma kararının ardından bu ülkedeki 1,500 çalışanın da işlerine son verilecek.
Enerji devinin bu kadar geniş kapsamlı bir yeniden yapılanmaya gitmesinin arkasında Japonya’da yaşanan felaketin ardından nükleer enerjiye bakışın değişmesi ve şirketin Afrika’daki maden yatırımlarında yaşadığı sıkıntılar yatıyordu.
Areva ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde yapımını sürdürdüğü tartışmalı uranyum zenginleştirme tesisi yatırımını da tasarruf planı kapsamında durdurdu.
Şirket, Fransa’da eleman çıkarmayacağını ama özellikle destek bölümlerinde boşalan pozisyonlara yeni alım yapmayacağını duyurdu.