Azerbaycan‘da devam eden BM İklim Zirvesi’nin (COP29] beşinci gününde, iklim zirvelerinde bir gelenek haline gelen “Günün Fosili” ödüllerinin ilki G7 ülkelerine verildi.
ABD, Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada‘dan oluşan G7’ye ödül, zirvenin temel hedefi olan iklim finansmanını sağlayamadığı için verildi.
Ödülü veren aktivist grupları, “G7 ülkeleri son 20 yıldır büyüyen iklim finansmanı borcunu ödemek için mali sorumluluklarından kaçıp, kaçamak cevaplar vererek bu ödülü kazandı” dedi.
Gelişmekte olan ülkeler, yenilenebilir enerji girişimlerini geliştirmek, vatandaşlarını artan olumsuz hava olaylarından korumak ve artık kaçınılmaz olan iklim felaketlerinden sonraki yeniden inşa faaliyetleri için yılda en az 1 trilyon dolar talep ediyor.
‘G7 iklim eyleminin önünde engel oluşturuyor’
Ancak ödülü organize eden örgütlere göre, bu en zengin ülkeler iklim finansmanı hedefi için herhangi bir rakam belirlemeden zirveye geldi:
“Bu ülkeler bu salonlarda oy bloğu olmayabilir, ancak burada ilerlemeyi kesinlikle engelleyebildiler. Üyeleri en büyük 10 tarihi emisyon kaynağı arasında yer alan bu seçkin kulüp, herkesin iklim krizini düzeltmek için eşit sorumluluğa sahip olmasını istiyor. G7, 1,5C hedefine ulaşmak ve dinozorlara katılıp neslimizin tükenmesini önlemek için çok ihtiyaç duyulan ilerlemenin sağlanmasının önünde engel teşkil ediyor.”
“Günün Fosili” ödülleri ilk olarak 1999 yılında Bonn’da düzenlenen iklim müzakerelerinde Alman STK Forumu tarafından verilmeye başlanmıştı. Ödül, BM iklim değişikliği müzakerelerini ilerlemeyi engellemek için “ellerinden geleni yaptıkları’ düşünülen ülkelere, şirketlere ve gruplara, İklim Eylem Ağı (CAN) üyeleri tarafından veriliyor.