Sahte analiz raporlarıyla getirilen GDO’lu mısır operasyonunda 50 gözaltı

Rusya ve Ukrayna'dan getirilen GDO'lu ürünlerin sahte raporlarla Tekirdağ Limanı'ndan yurda dağıtılmasına ilişkin soruşturma altı ay sonra tamamlandı.

Haber: Serap CÖMERTOĞLU İŞÇAN

*

Tekirdağ Limanı‘na Rusya ve Ukrayna‘dan sahte raporlarla GDO’lu mısır getirilmesine ilişkin düzenlenen operasyonda, 50’ye yakın kişi gözaltına alındı.

Aralarında eski AKP İl Başkan Yardımcısının da bulunduğu sekiz kişi ise savcılığın tutuklama talebiyle sevk edildikleri mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Nisan ayında Rusya ve Ukrayna’dan gelen yedi gemi dolusu mısır ve üç gemi kanolanın, Tarım Bakanlığı sistemine sahte analiz raporları yüklenerek Tekirdağ Limanı’ndan ülkeye sokulduğu ortaya çıkarılmıştı.

O dönem başlatılan soruşturma altı ay sürdü.

AKP’li eski il başkan yardımcısı tutuksuz yargılanacak

Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı koordinasyonunda, Emniyet İl Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri  tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Tarım İl Müdürlüğü çalışanları, özel firma yetkilileri ve aracılık işlemlerini yapan firmaların yetkilileri olmak üzere 50’ye yakın kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında yer alan Candarlar Tarım‘ın sahibi AKP eski İl Başkan Yardımcısı Kaan Çelik’in de bulunduğu sekiz  kişi ise savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, tutuklama talebine olumsuz yanıt vererek, bu kişileri adli kontrol şartıyla, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.

CHP’li Aygun: GDO kartelleri bakanlığa kadar sızmış

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı bugüne kadar inkar etse de Türkiye’de GDO’lu ürünlere yönelik denetim yetersizliğinin son gelişmeler ile kanıtlandığını söyledi.

Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli bir memurun sahte analiz raporları düzenleyerek GDO’lu ürünlerin piyasaya sürülmesine aracılık ettiğinin savcılık soruşturması ile gün yüzüne çıktığını anlatan Aygun, GDO kartellerinin bakanlığa kadar sızıp anlaştıkları memurlar ile yurda yasak ürünleri soktuklarının anlaşıldığını belirtti.

Aygun, ithalat süreci içinde bazı memurların, 4-5 ithalatçı firma ile ağ kurduğu, sahte raporlar düzenleyerek sistemden geçirdiği, inceleme yapılmadan analiz yapılmış gibi gösterdiği, hatta şüpheli bir memurun görevden alınmasına karşın başka bir arkadaşının yardımıyla laboratuvar şifrelerini çalmak suretiyle operasyona devam ettiğinin iddia edildiğini de anlattı.

Bu skandalın, bakanlık içindeki ihmaller zincirinin sonucu olduğunu belirten Aygun, zincirin kırılması ve gereken güvenlik sisteminin kurulması gerektiğini dile getirdi.

Öğretim üyesi Polat: Cezalandırılmaları kamu yararı gereği

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Cemal Polat da soruşturmanın sonuna kadar tamamlanmasının önemli olduğunu vurguladı. İnsan sağlığına birçok zararı olan GDO’lu ürünlerin ülkeye sokulmasına ilişkin sorumluların cezalandırılması gerektiğini aktaran Polat şunları paylaştı:

“Söz konusu GDO’lu mısır ve kanolanın yağ olarak kullanılması ya da hayvanlara verilmesi ile et ve süt tüketimiyle doğrudan insan sağlığına zararı olabilecek bir durum.. Kansorejen olan GDO’lu ürünlerin tüketilmesi kanser vakalarında artışı etkiler,  hormonal dengeyi bozar, ürüme ve kısırlaşma gibi birçok yan etkisi söz konusu. Bu ürünlerin ülkeye sokulmasında sorumlu olan kişilerin cezalandırılmaları kamu yararı açısından önemli.”

Muhalefetten eleştiri: Resmi kurumlar neden açıklama yapmıyor?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan muhalefet partilerinin İl Başkanları ise resmi kurumların açıklama yapmamasını eleştirdi.

CHP Tekirdağ İl Başkanı Özgür Taşmerdivenli, halkın sağlığını hiçe sayan bu kişiler hakkındaki soruşturma ve kovuşturma mücadelesinin siyasi kimlik ve kişilerin mevki makamına bakılmaksızın yapılması gerektiğini kaydetti.

Gelecek Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Nişancı da GDO’lu mısırlarla ilgili operasyonların ardından siyasette de benzer bir temizlik yapılmasını, siyaseti kirleten unsurların da temizlenmesi gerektiğini söyledi.

İYİ Parti İl Başkanı Gökhan Metiner ise birçok kişinin gözaltına alınmasına rağmen, resmi makamlar tarafından açıklama yapılmamasının halkı tedirgin ettiğini aktardı.

Soruşturmada şimdiye dek gözle görülür bir ilerleme olmadığını belirten Metiner, “Bu durum, sanki olayın üstünün örtüleceği hissini yaratıyor” dedi.

Siyasi kimlik veya mevki fark etmeksizin, tarafsız bir şekilde soruşturulma yapılmasını istediklerini aktaran Metiner, “Adaletin tecelli edeceğine dair ciddi endişelerimiz var. Herkesin sağlığı tehlikede, bu konuda hızlı ve kararlı adımlar atılması şart, ama şu ana kadar kayda değer bir adım yok” diye konuştu.

Deva Partisi İl Başkanı Ozan Varan da şu değerlendirmeyi yaptı: Halk sağlığı bu kadar ucuz olmamalı. GDO’lu ürünler nasıl ithal edilmiş, ithalat kimler tarafından organize edilmiş ortaya çıkarılmalı. Bu işin siyasi partisi ve ideolojisi yok. Korkusuzca bu konunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Yetkilierden derhal açıklama bekliyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR