Bölge son 70 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor

İklim krizi: 2024’te Pantanal’daki yangınlar yüzde 40 arttı

Brezilya'nın Pantanal bölgesini tehdit eden iklim krizi nedeniyle 'benzeri görülmemiş' yangınların olasılığını dört ila beş kat arttı. İklim değişikliği olmayan bir dünyada bu koşulların yalnızca 161 yılda bir gerçekleşeceği; ancak, bugünün ikliminde, bu tür koşulların 35 yılda bir meydana geldiği tespit edildi. Gezegenin 2°C ısınması durumunda ise bu koşulların her 18 yılda bir görülmesi bekleniyor.

İnsan kaynaklı iklim değişikliği, Haziran 2024’te Brezilya‘nın Pantanal bölgesinde yayılan “benzeri görülmemiş” yangınların olasılığını dört ila beş kat artırdı. Dünya Hava Atribüsyonu (WWA) servisi tarafından yapılan yeni bir çalışma, bu durumun iklim değişikliğinin etkileriyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Carbon Brief’in aktardığına göre; Pantanal, dünyanın en büyük tropikal sulak alanı olup, Haziran ayında aşırı sıcak, kuru ve rüzgarlı koşullara maruz kaldı. WWA, bu ayın son 45 yılın en sıcak, en kuru ve en rüzgarlı Haziran’ı olduğunu belirtti.

Gün batımında kovboylar, Pantanal, Brazil. – Fotoğraf: Staffan Widstrand / WWF

Normalde 161 yılda bir görülen olaylar iklim krizi nedeniyle 35 yılda bir yaşanıyor

Araştırma ekibi, bu hava koşullarının iklim değişikliğine ne kadar bağlı olduğunu araştırdı. İklim değişikliği olmayan bir dünyada bu koşulların yalnızca 161 yılda bir gerçekleşeceği; ancak, bugünün ikliminde, bu tür koşulların 35 yılda bir meydana geldiği tespit edildi. Gezegenin 2°C ısınması durumunda ise bu koşulların her 18 yılda bir görülmesi bekleniyor.

Yangınlar, Pantanal’ın Brezilya, Bolivya ve Paraguay‘ı kapsayan geniş alanlarında ciddi hasarlara neden oldu. Bölge, 4 bin 700’den fazla bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Bu yılın ilk yarısında, Pantanal’daki yangınlar bir önceki yıla göre yüzde 1500 artış gösterdi. Haziran ayında ise 2 bin 500 yangın tespit edildi; bu, 1998’den beri en yüksek sayı ve 2020’deki yangınların altı katı seviyesinde.

Haziran 2024’te Pantanal’da yangınların zorluk derecesini belirleyen bir metrik olan günlük şiddet derecesi (DSR) haritası. Açık kırmızı, düşük DSR’yi ve düşük yangın riski koşullarını gösterirken koyu kırmızı, yüksek DSR’yi ve yüksek yangın riski koşullarını gösteriyor. – Kaynak: WWA

Bölge son 70 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor

Bölge, şu anda son 70 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor ve Brezilya hükümeti bu durumun iklim değişikliği ve güçlü bir El Niño fenomeni tarafından daha da şiddetlendiğini belirtiyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklıklar, uzun süreli kuraklıklar ve arazi kullanım değişikliklerinin yangın riskini artırdığını söylüyor. Dr. Maria Lucia Barbosa‘ya göre, iklim değişikliği nedeniyle Pantanal’da yangınların sıklığı ve şiddeti artarak ekosistem üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilir.

Yeni çalışma, yangınların zorluk derecesini belirleyen bir metrik olan “günlük şiddet derecesi” (DSR) üzerine odaklanıyor. Araştırmaya göre, insan kaynaklı küresel ısınma, Haziran 2024’teki DSR’yi yaklaşık yüzde 40 artırdı. İklim 2°C ısınırsa, bu tür yangın koşullarının etkisi yüzde 17 oranında daha şiddetli hale gelebilir.

Blastocerus dichotomus Bataklık geyiği Suda Pantanal, Brezilya – Fotoğraf: James W. Thorsell / WWF

Yangınlar, Pantanal’da yaşayanlar ve doğa üzerinde geniş kapsamlı etkilere sahip. 2020’deki yangınlarda 17 milyon omurgalı hayvanın öldüğü tahmin ediliyor. Ayrıca, yangınlar karbondioksit salımına neden olarak iklim değişikliğini daha da kötüleştiriyor.

Kapibara (Hydrochaerus hydrochaeris) Pantanal, Brazil. – Fotoğraf: Staffan Widstrand / WWF

Brezilya’nın çevre bakanı Marina Silva, Pantanal’da yaşanan yangınların iklim aşırılıkları ve yasadışı faaliyetler nedeniyle arttığını belirtti. Brezilya’da yangınlarla mücadelede koordinasyonu artırmayı amaçlayan yeni bir yasa kısa süre önce yürürlüğe girdi. Dr. Barbosa, bu yasanın uygulanmasının zor olacağını belirterek, yerel topluluklarla işbirliği ve kapsamlı bir erken uyarı sisteminin önemine dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR