Vatandaşların yüzde 80’i hükümetlerinden daha güçlü iklim eylemi bekliyor

Hükümetler ulusal katkı beyanlarını güncellemeye hazırlanırken UNDP'nin 77 ülkeden 73 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği iklim değişikliği anketi, vatandaşların iklim değişikliğine dair endişelerinin giderek arttığını gösterdi. Vatandaşlar, hükümetlerinden iklim taahhütlerinin güçlendirilmesini ve fosil yakıtlardan daha hızlı çıkılmasını talep ediyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), bugüne kadar iklim değişikliği algısı üzerine gerçekleştirilen en büyük anketin sonuçlarını paylaştı.

Oxford Üniversitesi iş birliği ile yapılan Peoples’ Climate Vote 2024 (Halkın İklim Oyu) adlı anket çalışmasına 77 ülkeden 73 bin insan katıldı.

Anket sonuçlarına göre insanların yüzde 80’i hükümetlerinden iklim değişikliği konusunda daha fazla adım atmasını bekliyor. Yüzde 86’sı ise ülkelerinin jeopolitik farklılıklarını bir kenara bırakıp iklim değişikliği ile birlikte mücadele etmesi gerektiğini düşünüyor.

UNDP, küresel olarak yükselen milliyetçilik eğilimine rağmen bu oranın oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Anket katılımcıları, iklim değişikliği hakkında UNDP, Oxford Üniversitesi ve GeoPoll tarafından tasarlanan 15 soru yanıtladı. Bu sorular, insanların iklim değişikliğinin etkilerini nasıl tecrübe ettiğini ve liderlerden beklenen iklim politikaları üzerineydi.

Anketin yapıldığı 77 ülke, küresel nüfusun yüzde 87’sini temsil ediyor.

‘Politikacılar anket sonuçlarını dikkate almalı’

UNDP yöneticisi Achim Steiner, “Anket açık ve net. Küresel olarak vatandaşlar, yöneticilerinin farklılıkları bir kenara bırakarak bir an önce harekete geçmesini ve iklim değişikliği ile cesurca mücadele etmesini bekliyor” dedi.

Oxford Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Stephen Fisher, “Bu büyüklükte bir araştırma büyük bir bilimsel çabaydı. Dünyanın en yoksul bölgelerindeki dışlanmış grupları da ankete dahil etmek için büyük çaba gösterdik. Bu, iklim değişikliğine ilişkin kamuoyu görüşünü yansıtan en yüksek kalitedeki verilerden biri” dedi.

Paris Anlaşması uyarınca her beş yılda bir güncellenmesi gereken Ulusal Katkı Beyanları‘nın bu sene güncelleneceği düşünülürse anket sonuçları yöneticiler için önemli bir kaynak sunuyor. UNDP Küresel İklim Değişikliği Direktörü Cassie Flynn, “Dünya liderleri Paris Anlaşması taahhütlerinin bir sonraki aşamasına karar verirken bu sonuçlar, insanların cesur iklim eylemini desteklediğinin bir kanıtı” dedi.

Anket sonuçlarında insanların fikir birliğinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Steiner, liderlerin ve politikacıların bu sonuçlardan ders almasını ve iklim değişikliği taahhütlerini bu doğrultuda güncellemelerini söyledi.

‣ Ulusal Katkı Beyanları fosil yakıt üretiminden bahsetmiyor

İklim eylemi güçlendirilmeli, fosilden çıkış hızlandırılmalı

Anket, emisyonları en yüksek 20 ülkenin daha güçlü iklim eylemini desteklediğini gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya‘daki katılımcıların yüzde 66’sı, Almanya‘dakilerin yüzde 67’si, Çin‘dekilerin yüzde 73’ü, Güney Afrika‘dakilerin yüzde 77’si ülkesindeki iklim eylemlerini destekliyor. Bu oran Hindistan‘da yüzde 85, Brezilya ve İran‘da yüzde 88 ve İtalya‘da ise yüzde 93’e ulaşıyor.

En büyük beş emisyon üreticisi olan Avusturya, Kanada, Fransa, ABD ve Almanya’da kadınlar, iklim taahhütlerinin güçlendirilmesini erkeklere oranla daha fazla istiyor.

Katılımcıların yüzde 72’si, fosil yakıtlardan çıkışın hızlandırılmasını istiyor. En büyük 10 petrol, kömür ve gaz üreticisi için de sonuçlar benzer.

Nijerya‘nın yüzde 89’u, ABD’nin ise yüzde 54’ü fosil yakıtların daha hızlı bırakılması gerektiğini düşünüyor.

Tüm katılımcıların yalnızca yüzde 7’si ülkelerinin fosil yakıtları bırakmaması gerektiğini belirtti.

İklim değişikliği endişeleri artıyor

Anketin en önemli bulgularından biri de insanların yüzde 56’sının iklim değişikliği üzerine günlük veya haftalık olarak endişelenmesi oldu. Bu oran en az gelişmiş ülkelerde (LDC) yüzde 63’e çıkıyor.

İklim konusundaki endişe geçen yıl küresel olarak yüzde 53, LDC’lerde ise yüzde 59’du.

Ankete katılan dokuz Küçük Ada Devleti’nde ise katılımcıların yüzde 71’i iklim değişikliği konusunda endişelerinin geçen yıla göre arttığını belirtti.

Küresel çapta insanların yüzde 69’u, nerede yaşayacakları ve çalışacakları gibi hayati kararların iklim değişikliğinden etkilendiğini söyledi. Bu oran LDC’lerde yüzde 74’e yükselirken Batı ve Kuzey Avrupa’da yüzde 52 oldu.

Anket sonuçları, iklim değişikliğinin en az gelişmiş ülkelerde daha fazla endişeye yol açtığını göstererek iklim değişikliğinin adaletsizliğini de bir kez daha gözler önüne serdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR