‘Kötü beslenme gelecekte kalp sağlığını bozuyor’

Hollandalı araştırmacılara göre çok düşük kalorili bir diyetle büyümek, 50 yıl sonra kalp hastalığı riskini artırıyor.

Araştırmada 2. Dünya Savaşı’nın sonundaki kıtlık yıllarında yaşayan Hollandalı kadınlar incelendi.

Ve günde 400-800 kaloriyle beslenen çocuk ve gençlerin, ilerleyen yıllarda kalp hastalığına yakalanma riskinin %27 daha fazla olduğu görüldü.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayınlanan makaleye göre 1944-1945 yıllarındaki kıtlık, araştırmacılara çocuklukta kötü beslenmenin uzun vadeli etkilerini araştırmak için benzersiz bir fırsat sundu.

O dönemde kışın çok soğuk geçmesi, mahsul alınamaması ve savaş faktörleri bir araya gelince Hollanda’nın batısında binlerce kişi yaşamını yitirmişti.

Bu yıllarda 10 ila 17 yaş arasında olan bir grup kadın, 2007’de sağlık kontrolüne alındı.

Utrecht Tıp Merkezi Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi’nin ortaklaşa çalışmasında, kıtlıktan ciddi derecede etkilenenlerin kalp hastalığı riskinin, yeterince beslenenlere oranla %27 daha fazla olduğu görüldü.

Ekibin başkanlarından Annet van Abeelen, BBC’ye “Çocuklukta ciddi boyutlarda yetersiz beslenme, yalnızca kısa erimli doğrudan sonuçları açısından değil, 50 yıl sonra bile kalp hastalığına yol açabildiği için de önemli” dedi.

İngiltere Kalp Vakfı’ndan Victoria Taylor da araştırmayı kıtlık felaketi yaşamamış olan ülkelerin de dikkatle incelemesi gerektiğini, çocuklar ve gençlerin sağlıklı beslenmesinin öneminin altını çizdiğini söyledi. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Türkiye nüfusunun en az yüzde 92’si kirli hava soluyor

Kara Rapor-2024'e göre, Türkiye'de havası en kirli iller Hakkari, Batman ve Şırnak. Raporda ilk kez meme kanseri ile kirlilik arasındaki ilişki ortaya konuyor.

Afşin Elbistan santralinin genişletilmesi 88,4 milyar liralık sağlık maliyeti getirecek 

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, planlanan iki ek ünitenin yaratacağı hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

EN ÇOK OKUNANLAR