Çanakkale’de yangından kaçan hayvanlar sığındıkları yerde avlanıyorlar: Av yasağı ilan edilsin!

Çanakkale’deki yangından kaçan hayvanların sığındığı orman bölgelerinde silah sesleri yükseliyor.

Çanakkale’de geçen hafta bölgede etkili olan orman yangınlarının ardından av yasağı ilan edilmemesi üzerine, avcılar kaçabilen ve yanmayan bölgelere sığınan hayvanları öldürmeye başladı. Dört gün süren ve hektarlarca ormanlık alanın yok olduğu yangından kurtulabilen hayvanlar, yangının kontrol altına alındığı bölgeye yakın olan Güzelyalı ve çevresindeki ormanlara sığınmıştı.

Yaban hayvanları, yangının yarattığı şoku atlamadan bu kez de sığındıkları bölgede avcıların hedefi oldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 26 Ağustos’ta ülke genelinde av yasağını kaldırmış ve “avcılık sezonunu” açmıştı. Hayvan hakları savunucuları, bölgedeki yaban hayatının tekrar eski haline kavuşmasının için av yasağının uzatılmasını istedi.

Muğla ve Antalya’da 2021 yılında çıkan orman yangınları sonrasında bölgedeki av yasağının uzatılması kararı alınmıştı. 2021-2022 yıllarındaki uzatma kararını dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Antalya ve Muğla’da zarar gören devlet avlakları bölgelerinin 2021 ve 2022 yılında av döneminde ava kapatılması kararını aldık” şeklinde açıklamıştı.

‣ Yangın bölgesinde av yasağı ilan edildi

‘Hani hiçbir avcı böyle bir durumda avlanmazdı?’

Çanakkale’de 22 Ağustos tarihinde çıkan orman yangını, 2 bin 650 hektarı ormanlık alan olmak üzere 4 bin 80 hektarlık alanın yanmasıyla sonuçlandı.  Çanakkale Belediyesi, üç gün boyunca süren yangından etkilenen köylerdeki ve ormanlardaki hayvanlar hakkında tahliye çalışmaları yapmış; Çanakkale Veteriner Hekimler Odası da yangından etkilenen hayvanlar için ücretsiz hizmet vereceğini duyurmuştu.

Çanakkale’deki yangından etkilenen hayvanlara ücretsiz sağlık hizmeti

Change.org’ta da yangından etkilenen bölgelerde av sezonunun durdurulması için kampanyalar başlatıldı. Çanakkale’de yaban hayat fotoğrafçılığı yapan Cenk Polat yangından etkilenen yaban hayatının olumsuz etkilenmesinden dolayı bölgedeki kara avcılığı faaliyetlerinin yasaklanması gerektiğini belirterek, “Böyle bir karar en azından yangından dolayı büyük yara almış Çanakkale yaban hayatına yaralarını sarması için zaman kazandıracak ve yenilenmesini sağlayacaktır” dedi.

26 Ağustos’ta av yasaklarının kalkmasıyla birlikte ormanlardaki silah seslerini kayda alan Polat, “Hani hiçbir avcı böyle bir durumda avlanmazdı?” başlığıyla başlattığı ikinci kampanyada da “Yanmaktan kurtulan bu küçücük orman parçasına sığınmış canlarımız için biraz daha vicdan göstermemiz gerekmez miydi?” diye sordu.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR