Hatay moloz altında: Yüzde 90 oranda asbeste rastlandı

Depremin ardından canlı ve çevre sağlığını tehdit eder bir boyuta gelen moloz dağlarına henüz çözüm bulunabilmiş değil. ÇMO'dan Güney, molozlardan aldıkları numunelerde yüzde 90 oranında asbeste rastladıklarını belirtiyor. İşte zeytinliklerin üzerinde yükselen moloz yığınları...

Video&haber: Hakan TOSUN

Dron: Gökhan MEZARCI

*

Hatay depreminin ardından yaşanan en büyük sorunlardan biri olan moloz dağlarına henüz çözüm bulunabilmiş değil. Ağır hasarlı binaların yıkılmasıyla başlayan moloz kaldırma işlemi bütün tepkilere rağmen artarak devam ediyor. Başlangıçta iki noktaya boşaltılan molozlar mahalle araları da dahil olmak üzere 22 noktaya boşaltılmaya başlandı. Vatandaşlar tedbirsizce çevreye yığılan molozlar nedeniyle insan sağlığının yanında zeytin ağaçları, sulak alanlar ve yaşam alanları büyük tehdit altında olduğunu onlarca kez dile getirmiş durumda. İşte depremin ardından zeytinliklerin üzerinde yükselen moloz yığınları:

Bölgeyi ziyaret eden İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri de yaptıkları incelemeler sonucunda Anayasa’nın 56. maddesi ve 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Kanunu‘nun ihlal edilerek deprem molozlarının tarım alanlarına, su havzalarına dökülmesi nedeniyle kamu davası açılması için suç duyurusunda bulundu.

Koalisyon ile birlikte alanda incelemelerde bulunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Medet Güney, depolama alanlarının evler, seralar, orman arazileri ve dereler gibi yaşam alanları yakınına yapıldığını, molozların içinden sadece demirlerin ayrıştırıldığını söylüyor. Güney, evsel atıklar, tıbbi ve tehlikeli kanserojen atıkların ayrıştırılmadığını tespit ettiklerini, aldıkları numunelerin incelenmesi sonucunda yüzde 90 oranında asbeste rastladıklarını belirtiyor.

İklim Adaleti Koalisyonu’ndaki Türk Tabipleri Birliği (TTB) temsilcisi olan Demet Parlar ise üç kilometre yakınına kadar hiçbir endüstriyel yapılanmanın, toz çıkaracak bir fabrikanın kurulmaması gereken zeytinliklerin üstüne milyonlarca ton deprem yıkıntılarının boca edildiğini deprem yasasına göre bile bu işlemin suç olduğunu hatırlatıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR