Toplantıda bazı kişilerin, “Bu kadar çabuk hasar tespiti yapılabilir mi?” sorusunu yönelttiğini aktaran Soylu, hasar tespiti yapan 7 bin kişinin bulunduğunu kaydetti. Bu işlemlerin, önceki depremlerin ardından da ölçekleri dikkate alındığında hemen hemen aynı zaman diliminde gerçekleştirildiğini belirten Bakan, ilk hasar tespitinin, karşı karşıya kalınan durumun fotoğrafını ortaya koyacağını, itiraz süreçlerinin ardından da bunların netleşeceğini ifade etti.
Bakan Soylu, şu ana kadar yapılan tespitlere göre, Kahramanmaraş‘ın dörtte birinin, ilk etapta ya yıkılmış ya ağır hasar ya da acil yıkılacak kapsamı içerisinde olduğunu bildirdi. Antakya merkezinde hasar tespiti çalışması sonuçlarına göre de bu rakamın yüzde 50’nin üzerinde olduğunu anlatan Soylu, işlemlerin devam ettiğini kaydetti.
Delillendirmeler yapılıyor
İçişleri Bakanı , depremin ardından bütün süreçlerin yargı gözetiminde devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi:
“Bugünkü ve bundan sonraki soruşturmalara konu olacak binalardaki yapım eksiklerinden kaynaklanan süreçlerle alakalı yargı gözetiminde, Çevre, Şehircilik Bakanlığı ve ilgili tüm birimlerimiz, bilirkişiler, savcılar, alınan kanıtlar, bunların incelenmesi teker teker devam etmektedir. Aziz vatandaşlarımıza söyleyeceğimiz şudur, burada kim eksiklik yapmışsa, binanın yapımında bir eksiklik söz konusuysa, binanın yapımından sonra yapılanlar söz konusuysa elbette ki bunların hepsinin tespitine yönelik delillendirilmeler bütün binalarda devam etmektedir. Bunlar yapılmadan da herhangi bir enkaz kaldırılmamaktadır.”
Bakan, deprem illerindeki güvenlik güçlerinin sayısını üçe katladıklarını ve Maraş, Adıyaman ve Osmaniye’de sosyal medyada yayıldığı gibi yağma olayları olmadığını söyledi.
Konteyner yaşam alanları yapılacak
Yaklaşık 100 bin çadırın daha depremden etkilenen illere sevk edileceğini bildiren Soylu, “Konteyner yaşam alanları yapılacak. Bunlarla ilgili yerler tespit edildi, altyapılar yapılıyor. Bu, bir yıllık bir süreç” dedi.
335 bin 965 ailenin hesaplarına 10’ar bin TL gönderildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması üzerine şu ana kadar 535 bin 956 ailenin hesaplarına 10’ar bin lira gönderildiğini bildiren yardımların da sürdürülmesini istedi:
“Özellikle aş evlerinin sürdürülebilirliğini devam ettirmemiz lazım. Hijyeni sürdürebilmemiz lazım, aynı zamanda ikinci el değil, onların hepsini toplattırıyoruz zaten birinci el giysileri de sürdürülebilir kılmamız lazım. İhtiyaç var. Aynı yardımlaşma anlayışıyla bir yıl boyunca, yemeği hazırlayacak gıdalar dahil hijyen dahil, temel ihtiyaçları ve birinci el giysiler dahil hepsini devam ettirmeliyiz.”