Döngüsel ekonomi: Suyu temiz tutmak ve atıkları doğadan emmek için ‘saç paspası’

Belçika'da kuaförlerden seçilen saçları toplayan bir STK, onları hidrokarbon ve yağ emen paspaslar haline getiriyor. Saç paspasların petrol sızıntılarını temizlemek için kullanılabileceği, su kirliliğini önlemek üzere kanalizasyonlara yerleştirilebileceği belirtiliyor.

Belçikalı bir STK, çevreyi kirleten malzemeleri doğadan “emmek” için insan saçı kullanıyor.

“Saç Geri Dönüşüm Projesi” adı verilen uygulama, döngüsel ekonomiyi destekleyen atık geri kazanım planları geliştiren ve kar amacı gütmeyen Dung Dung tarafından yönetiliyor.

Uygulama şöyle: Belçika’daki kuaförler, müşterilerinden kesilen saçları süpürüp paketliyor ve ardından söz konusu  STK’ya teslim ediyor. Saç bukleleri, burada çevreyi kirleten yağ ve diğer hidrokarbonları emmek için kullanılan ve biyo-kompozit torbalara dönüşebilen keçeleştirilmiş kareler haline getiren bir makinede presleniyor.

Bir kilo saçın  7-8 litre yağ ve hidrokarbonu emebildiğini açıklayan proje Kurucu Ortağı Patrick Janssen, sudaki kirliliği nehre ulaşmadan önce emmek için saçtan üretilen paspasların kanalizasyonlara yerleştirilebileceğini söyledi. Ayrıca sel nedeniyle oluşan kirlilik sorunlarının üstesinden gelmek ve petrol sızıntılarını temizlemek için de kullanılabileceklerini belirtti.

Jansen, Reuters‘e verdiği demeçte, “Ürünlerimiz yerel olarak üretildikleri için daha etik … gezegenin diğer tarafından da ithal edilmiyorlar. Yani, yerel sorunlarla başa çıkmak için burada yapıldılar” dedi.

İnsan saçıyla yapılabilecekler

Projenin web sitesinde ise bir saç telinin kendi ağırlığının 10 milyon katına kadar dayanabilmesi, yağ ve hidrokarbonları emmesinin yanı sıra suda çözünebilmesi ve keratin lifleri sayesinde oldukça elastik olması gibi saçan güçlü özelliklerine vurgu yapılıyor.

Brüksel’de bulunan Helyode adlı kuaför salonunun yöneticisi Isabelle Voulkidis, ülke çapında kesilen saçlarını toplamak için projeye küçük bir ücret ödeyen düzinelerce kuaförden biri olarak, “Beni kişisel olarak motive eden şey, bununla çok şey yapılabileceğini bildiğim halde, saçın çöpe atılmasını utanç verici bulmam” dedi.

İnsan saçı uzun olduğu durumlarda peruk yapmak için bağışlanabilirken, azot bakımından zengin olduğu için bahçe gübresi olarak veya güçlü olduğu için çeşitli yapı malzemelerinde de kullanılabilir.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR