Kocaeli’deki Kiraz Deresi atık su deşarjı yüzünden beyaza döndü

Kirliliğin yağmur suyu hattına atık su deşarj eden metal yiyecek ve içecek kutusu üretimi yapan firmadan kaynaklandığı belirlendi.

Kocaeli‘nin Kartepe ilçesinde sulama kanalına atık suların deşarj edilmesi, Kiraz Deresi‘nde kirliliğe neden oldu.

Derenin İzmit Körfezi‘yle buluştuğu Başiskele ilçesi Vezirçiftliği Mahallesi mevkisinde, suyun turkuaza yakın beyaz renk alması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü ve AFAD ekiplerince inceleme başlatıldı.

Dere boyunca yapılan incelemelerde kirliliğin, Kartepe ilçesi Suadiye Mahallesi‘nde yağmur suyu hattına dökülmesinin ardından dereye ulaşan atık sulardan kaynaklandığı belirlendi.

Metal kutulardan kaynaklanıyor

Sudan numune alan ekipler, yaptıkları inceleme sonucunda kirliliğin metal yiyecek ve içecek kutusu üretimi yapan firmadan kaynaklandığını belirledi.

Her yıl aynı sorunu yaşadıklarını ve benzer manzaraları yaşadıklarını söyleyen Vezirçiftliği Mahalle Muhtarı Bahattin Aktepe, “Kimi zaman kimyasal malzeme döküyorlar, köpürüyor. Dere bembeyaz oldu, vicdansızlar” diye konuştu.

Cezai işlem uygulanacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Şube Müdürü Meriç Deniz, derede köpüklenme olduğunu tespit ettiklerini, tüm ekiplerin bölgede inceleme yaptığını anlattı:

Çuhane Caddesi‘nde yağmur suyu hattından dereye deşarj olduğunu ve bu köpüklü maddenin bu hattan geldiğini belirledik. Daha sonra hatta nereden gelebileceğini araştırdık. Burada bulunan bir firmadan gelebileceğini düşünerek söz konusu tesise girdik. Yaptığımız incelemelerde tesisin yağmur suyu mazgal hatlarında da söz konusu beyazlanma ve köpüklenme olduğunu gördük. İncelemelerimize devam ettik ve kirliliğin bu firmadan kaynaklandığını tespit ettik.”

Fotoğraf: İbrahim Aktaş /AA.

Yağmur suyu hattından numunelerin alındığını belirten Deniz, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından analiz yapılacak laboratuvarlara iletilecek. Tutanağımızı tuttuk, numune analiz sonuçları beklenecek.” dedi.

Kirliliğin denize kadar ulaştığına dikkati çeken Deniz, şunları kaydetti:

“Buradaki hattın dereyle birleşme noktasından denizle birleşme noktası 14-15 kilometre. Bu hat boyunca köpüklenme gözüküyor. Yoğun bir madde, İzmit Körfezi’ne kadar ulaşıyor söz konusu kirlilik. Söz konusu firma yağmur suyu hatlarını temizlemeye başladı, toplanacak atıkları bertaraf edilmek üzere yetkili, lisanslı geri dönüşüm firmasına iletecek. Analiz sonuçlarına göre cezai işlem uygulanacak.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR