Hayaldi gerçek oldu: İletişim Başkanlığı’ndan haftalık ‘dezenformasyon’ bülteni

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İletişim Başkanlığı, Ekim itibariyle 'haftanın yalan haberleri' başlıklı bir bülten yayımlamaya başladı. Son bültende Bartın'da 41 işçinin katledildiği patlamaya ilişkin ihmal iddiaları 'yalanlanarak', patlamanın olduğu ockta 'mevzuatın gerektirdiğinden daha fazla tedbir alındığı' söylendi. 'Yalan' haberlerde, bunları paylaşan kişilerin sosyal medya hesaplarından görüntüler de yer alıyor.

Muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin tepkilerine rağmen yürürlüğe giren ‘Sansür Yasası‘nın ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 1 Ekim itibariyle ‘Dezenformasyon Bülteni‘ adıyla ‘haftanın yalan haberleri’nin sıralandığı bir bülten yayımlamaya başladı.

‘Dezenformasyon ve yalan haberlere karşı kamuoyunu bilgilendirmek’ amacıyla çıkarıldığı söylenen bültenlerin ikincisi, 9-16 Ekim haftasında servis edildi.

Bültende özellikle Bartın’da 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden patlamasına yönelik haberlerin ‘yalanlanması‘ dikkat çekiyor.

Bartın’da ‘gereğinden de fazla’ tedbir alınmış

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu‘na ait madende meydana gelen patlamanın ardından Sayıştay Raporlarında madende gaz risklerinin yanı sıra, işçi sayısının tehlikeli boyutta azaltılmış olduğu, yer altı haberleşme sisteminin uzun süre kesildiği, 24 saat takip gerektiren tehlikeli gaz ölçümü sisteminin sağlıklı işlemediği tespitlerin yer aldığı ortaya çıkmıştı.

‘Dezenformasyon’ bülteninde Sayıştay Raporları’nda geçen ifadelerin çarpıtıldığı iddia edildi ve raporlarda yer alan ‘önerilere’ uyulduğu bilgisi paylaşıldı.

Çalışma Bakanlığı ve MAPEG denetimlerinden verilerin ‘tüm iddiaları çürüttüğünü‘ söyleyen bültende ayrıca “Sayıştay raporlarındaki öneriler dikkate alınmış, hatta mevzuatın gerektirdiğinden daha fazla tedbir alınmıştır” ifadelerine de yer verildi.

Öte yandan muhalefetten, İletişim Başkanlığı’nın sunduğu bu verilerin güvenilirliğini sorgulayan ve denetimlerin de Bakanlık tarafından yapıldığını vurgulayan eleştiriler geldi.

Yalanlanan haberlerin arasında haberi paylaşan kişilerin, hatta milletvekillerinin sosyal medya hesaplarından görüntüler de yer alıyor.

Son bültende, TİP Milletvekili Sera Kadıgil‘in,“Adalet Bakanlığı’nın çocuk istismarı verilerini 6 yıldır gizlediğine dair” tweetinin ekran görüntüsü de veriliyor ve ‘yalan haberler’ arasına konuyor.

Dün RTÜK, Kadıgil’in ekranda yaptığı “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir”açıklamasını gerekçe göstererek TELE1’e üç gün yayın karartma cezası vermişti.

‣ RTÜK istedi, TELE1’in ekranları üç gün karartılıyor

‘Sansür Yasası’ adıyla anılan 40 maddelik yeni yasanın 29’uncu maddesi, ‘ halkı alenen yanıltıcı bilgi yayma suçunu’ tanımlıyor ve bu suçu işleyenlere 1 ila üç yıl hapis cezası öngörüyor.

Bu, İletişim Başkanlığı’nın ‘dezenformasyon’ olarak ‘yalan’ladığı haberleri paylaşanların suçlu gösterilebileceği anlamına da geliyor.

‣ Sansür Yasası’nda hapis cezası getiren madde kabul edildi

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR