Pakistan, milyonlara elektrik sağlayan enerji santralini sel sularından kurtarmaya çalışıyor

Üçte biri sular altında kalan Pakistan'da selden en çok zarar gören eyaletlerden Sindth'te bulunan ve milyonlarca kişiye elektrik sağlayan enerji santrali sulardan korunmaya çalışılıyor. Ordu, tesisin önüne inşa edilen hendeği güçlendirdi.

Şiddetli selin milyonlarca insanı yerinden ettiği ve 1400 kişinin ölümüne neden olduğu Pakistan‘da yetkililer, ülkenin en kötü etkilenen bölgelerinden Sindh eyaletinde milyonlarca insana elektrik veren enerji istasyonunu sulardan korumak için önlem almaya çalışıyor.

Altı vilayet ve ilçelerine elektrik sağlayan hayati önemdeki Dadu Grid İstasyonu‘nu korumak için Pakistan Ordusu santral önüne kazılanhendeği güçlendirme çalışmalarına başladı. Şehrin yetkilileri sel sularını bu bölgeden uzaklaştırarak başka yerlere yönlendirmek için ‘oyuk’lar açmaya çalışıyor.

Üst düzey şehir yetkilisi Syed Murtaza Ali Shah, Reuters’e verdiği demeçte, “Herhangi bir sel olması durumunda şebekeyi kurtarmak için tüm önleyici tedbirler alındı” açıklamasını yaptı.

Fotoğraf: Mohammad Sajjad / AP

Başbakan Shehbaz Sharif, devlet yayın kuruluşu Radio Pakistan’a verdiği demeçte 500 kilovattlık elektrik santralin güvenliğinin sağlanması için talimat vermişti.

Sindh, ortalamadan yüzde 466 daha fazla yağış aldı ve konumu nedeniyle tüm sel suları 1,5 milyon nüfuslu Dadu ilçesinden geçiyor.

Öte yandan Manchar Gölü‘nden taşan sel suları bugün Dadu bölgesinde hasara yol açmaya devam etti. Yakındaki bir köy Kalhoro sular altında kaldı ve yetkililer daha fazla köyün su baskını tehdidiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Köydeki büyük hastanelerden ve okullardan biri sel sularıyla doldu ve sakinler tahliye edildi.

Fotoğraf: Pervez Masih / AP

Rekor muson yağmurları ve buzul erimesinden kaynaklanan seller ülke çapında 33 milyon insanı etkiledi ve yaklaşık 1400 kişinin ölümüne neden oldu. Evlere, yollara, hayvanlara ve mahsullere zarar veren selin maliyetinin 30 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler kurumları, Temmuz ve Ağustos aylarında 30 yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 190 üzerinde yağış alan Güney Asya ülkesinin yeniden yapılanma ihtiyaçlarını değerlendirmek için çalışmaya başladı.

Hem Pakistan hükümeti hem de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 220 milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık üçte birini sular altında bırakan sele neden olan aşırı hava koşullarından iklim değişikliğini sorumlu tutmuştu.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR