Soru önergesi: Akarsuları kurutan HES’ler beton çöplüğüne mi dönüşüyor?

hdp milletvekili Ali Kenanoğlu, atıl kalan HES’lerin kapanma nedenini sorduğu soru önergesinde, Türkiye'de yenilenebilir enerjinin payını yükseltmenin 'akarsuları yok eden HES’lerle değil, güneş ve rüzgar gibi alternatiflerin tercih edilmesiyle mümkün olacağını' söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Ali KenanoğluEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na verdiği soru önergesinde hidroelektrik santrallerinin (HES) kaçının faal durumda olduğunu ve kullanılmayan HES’lerin kapanma nedenini sordu.

HES’lerin akarsu yollarının değişmesi, yüzey sularının kuruması, canlı türlerinin yok olması gibi ekolojik zararlarına değinen Kenenoğlu, HES’lerin yenilenebilir enerji kapsamından çıkarılması ve güneş, dalga ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji türlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

HES’lerden üretilen elektrik üretimini ve hangilerinin ÇED sürecine dahil olarak inşa edildiğini de soran Kenanoğlu, “Ülkemizin her damla suyunu kurutacak olan HES odaklı tüm projelerden bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

Sular kuruyunca beton çöplüğüne dönüşüyor

2000’li yıların başında  hızla gerekli kanunlar çıkarılarak, hidrolik enerjinin serbest piyasa kurallarına göre değerlendirilmesinin önünün açıldığını kaydeden Kenanoğlu, bu projelerin ‘yenilenebilr enerji’ kapsamına alınarak destek sunulmasının özel sektörü harekete geçirdiğini söyledi:

“HES projelerinin ağaçların kesilmesi, yüzey suyunun doğal akışının bozulmasna, etrafındaki canlı türlerinden kimisinin ölmesine sebep olduğu bilinmektedir. Barajlar dışında yapılan HES’lerin kurulduğu yerlerde akarsu ve doğal kaynak sularının yıllar içerisinde kuruması nedeniyle bu alanların beton çöplüğüne dönüştüğü izlenmektedir.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR