8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nde saat 19.30’da başlayacak 20. Feminist Gece Yürüyüşü için polis engeli başladı. Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve çevredeki ara sokakların başını tutan polisler, sokakları ve İstiklal Caddesi’ni saat 16.00 itibariyle tamamen kapatacak.
İstanbul Valiliği‘nin kararıyla M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattının Taksim istasyonu, Şişhane istasyonu’nun İstiklal Caddesi giriş ve çıkışı ve Taksim-Kabataş füniküler hattı saat 13.00 itibariyle kapatıldı.
https://twitter.com/SedatElbasan/status/1501148390687657984?s=20&t=ReH2egQrIUqV7_FD3z8NBA
Taksim Meydanı üşüyen polislerden oluşan irili ufaklı gruplarla dolu #8Mart pic.twitter.com/zJkV7vOcf8
— Gonca Tokyol (@goncatokyol) March 8, 2022
Yürüyüş saat 19.30’da Sıraselviler Caddesi‘nden başlayacak. 19 yıldır kadınlar 8 Mart akşamı Taksim İstiklal Caddesi’nde Fransız Kültür Merkezi önünden Tünel‘e doğru yürüyor.
kadın arkadaşlarım cihangir’in durumu bu sıraselviler’i tamamen kapatmışlar pic.twitter.com/axHzbI2yUQ
— Ece (@baliketsiz) March 8, 2022
“Her yıl tüm engellere rağmen 8 Mart’ta haklarımıza, hayatlarımıza, var oluşumuza, eşitliğe, emeğimize sahip çıkmak için feminist gece yürüyüşündeyiz” diyen kadınlar, “19 yıldır yürüdük, 20. yılda da yürüyeceğiz” açıklamasında bulundu.
Geçen yıl da yolları kapamışlardı. Geçen yıl da, hatta önceki yıl da, hatta daha önceki yıl da İstiklal kapalıydı. Ama #FeministGeceYürüyüşü için on binler vazgeçmedi. Kimimiz saatlerce yürüdük yine buluşmayı başardık. Bu sene de öyle olacak. #feministisyan'ımızla #8Mart! pic.twitter.com/LvO6HqOPCS
— feminist gündem (@feministgundem) March 8, 2022
Her yıl tüm engellere rağmen 8 Mart’ta haklarımıza, hayatlarımıza, var oluşumuza, eşitliğe, emeğimize sahip çıkmak için feminist gece yürüyüşündeyiz. 19 yıldır yürüdük, 20. yılda da yürüyeceğiz. pic.twitter.com/xAB1xRAYPg
— 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü (@8MartYuruyus) March 7, 2022
Kaftancıoğlu’ndan Valilik kararına dava
CHP‘den yapılan açıklamada CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu‘nun, “20. Feminist Gece Yürüyüşü”nü yasaklama kararına yönelik yürütmenin durdurulması ve kararın iptaline ilişkin mahkemeye başvuruda bulunduğu duyuruldu.
Açıklamada “Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 20. Feminist Gece Yürüyüşü’nü yasaklama kararına yönelik yürütmenin durdurulması ve kararın iptaline ilişkin Canan Kaftancıoğlu adına parti avukatlarımız İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurmuştur” denildi.
"Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir." (Madde:34)
Anayasa’daki açık hükme rağmen idari makamların yasaklama, izne bağlama kararları alması hukuksuzdur. #BarışçılGösteriHaktır #8Mart #FeministGeceYürüyüşü https://t.co/R9ywJef8W8— Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (@esithaklar) March 8, 2022