İklim Şurası başladı: Bakandan ‘İklim Kanunu’ mesajı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen İklim Şurası Konya'da başladı. Bakan Kurum, 'Bu şuranın katkı sağlayacağı iki temel meselemiz var: İklim Kanunu ve Yerel Yönetimlerin Katkısı' dedi.

Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefi konusunda atılacak adımların ve hazırlanan İklim Kanunu‘nun altyapısını oluşturacak olan İklim Şurası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum‘un üniversite gençlerinin sorularını yanıtladığı Gençlik Oturumu ile başladı.

25 Şubat’a kadar devam edecek olan Şura’da Kurum, “Buradan çıkacak kararlarla 50 yılımızın, 100 yılımızın, geleceğimizin yol haritasını belirleyeceğiz” dedi.

Şurada, Türkiye’nin hedeflerinin ve yeni İklim Kanunu‘nun, sera gazı azaltımında yeşil finansman ve karbon fiyatlama, iklim değişikliğine uyum, yerel yönetimler, göç, adil geçiş ve sosyal politikalar, bilim ve teknoloji gibi 7 başlık altında tartışılması bekleniyor.

Bakan Kurum, açıklamasında 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi‘ne dair, “1,5 derece hedefi için küresel emisyonların 2030’da yüzde 45 azaltılması, 2050’de ise net sıfıra ulaşması gerektiğini hatırlattı ve “Çözüm, güçlü, adalete dayalı bir işbirliğini tesis etmek, seferberlik ruhuyla hareket etmektir” ifadelerini kullandı.

AA’nın aktardığına göre, Türkiye’nin, enerji politikasında ithalat bağımlılığını azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden olduğunu söyledi.

İklim örgütleri taleplerini yineledi

İklim ve çevre alanında çalışan kurumların temsilcileri Türkiye’nin net sıfır hedefine ulaşması için gerekli politika önerilerini 10 madde halinde sunmuştu.

‘Halkı kanser edenler İklim Şurası düzenliyorlar’

Çeşitli sivil toplum kuruluşları, sosyal medyada #İklimŞurası etiketiyle itirazlarını iletti. Örgütlerden “Halkı kanser edenler İklim Şurası düzenliyorlar”, “İkizköy, Kirazlıyayla, İkizdereliler Şura’da yoklar, onlar size karşı doğa savunusunda” şeklinde eleştiriler geldi.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR