16 çevre kuruluşu, bir açıklama yayımlayarak Çin‘de düzenlenen Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Toplantısı’na (COP15) katılan liderlerden Hunutlu İthal Kömürlü Termik Santrali inşaatının durdurulmasını talep etti.
Kuruluşlar, kömürlü termik santral inşaatının durdurulması için 100 binden fazla imza topladı.
‘Deniz kaplumbağaları bilimsellikten uzaklaşılarak korunamaz’
Açıklamada, Çin’in Adana’da yeşil deniz kaplumbağası yuvalama alanına kömürlü termik santral inşa etmesinin ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu vurguladı.
Projenin gündeme geldiği ilk günden beri yeşil deniz kaplumbağaları için ekolojik yıkıma sebep olacağının belirtildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
Sivil toplum kuruluşları olarak, gündeme geldiği ilk günden itibaren projenin, yeşil deniz kaplumbağaları için ekolojik yıkıma sebep olacağını belirtmiş, kamuya raporlar sunmuş, finansmanı sağlayan Çin bankalarına gönderilen mektuplar aracılığıyla santralın durdurulmasını talep etmiştik. Bu talebimize, yaklaşık 110 bin kişi imzasıyla destek oldu. Kamuya açık verilere göre, santralın yapıldığı yeşil deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki önemli yumurtlama alanlarından Sugözü kumsalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından yayımlanan Deniz Kaplumbağalarının Korunmasına İlişkin 2009-10 sayılı Genelge’ye göre, korunması gereken önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından biridir. Milyonlarca yıldır yaşamını sürdüren deniz kaplumbağaları, uluslararası sözleşmeler yok sayılarak ve bilimsel temelden uzaklaşılarak korunamaz.”
‘Termik santral baskıyı daha da artırıyor’
Ayrıca Açıklamada, “Tanımlanabilen türler hakkında elde edilen en ufak bilginin onların korunması amacıyla kullanılması beklenirken, Çin’in bu yatırımı hem iklim değişikliği ile mücadele için dünyaya verdiği söze hem de bugüne kadar türe yönelik koruma çabalarına ters düşüyor” denilerek şöyle devam edildi:
Deniz kaplumbağaları, doğal ekolojik döngülerin sonucunda uygun kumul ve deniz sıcaklıklarında yaşam buluyor. WWF’in İklim Değişikliğinin Akdeniz’deki Etkileri Başlıklı Raporu Akdeniz’in gezegenimizin en hızlı ısınmakta olan ve en tuzlu denizi haline gelmekte olduğuna dikkat çekiyor. Mevcut koşullarda yaşam alanı ciddi baskı altında olan yeşil deniz kaplumbağasının önemli yuvalama alanlarından birine yapılmakta olan termik santral bu baskıyı daha da artırıyor.”
Harekete geçilmeli
STK’ler, COP15’te bir araya gelen liderlerden, Çin’in de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 8d, 8k, 14c maddeleri ile Bern Sözleşmesi’nin 6. ve 8. maddelerine aykırı olan Hunutlu İthal Kömürlü Termik Santrali’nin durdurulmasını ve Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Liste’de tehlike altında olan, yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia Mydas) uluslararası sözleşmeler çerçevesinde korunması için harekete geçmelerini istedi.
Çağrıda bulunan 16 kuruluş ise şöyle:
Adana Tabip Odası
Adana Ziraat Mühendisleri Odası
Antakya Çevre Koruma Derneği
Avrupa İklim Eylem Ağı
Çevre ve Tüketici Koruma Derneği Adana
Doğa Derneği
Doğu Akdeniz Çevre Platformu
Ekosfer
Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği
İskenderun Çevre Koruma Derneği
Mersin Çevre ve Doğa Derneği
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği
Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi
Yuva Derneği
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
350.org