Nesli tehlike altında kara leylek, Diyarbakır’da tüyleri kesilmiş halde bulundu

Tedavisine başlanan kara leylek, kış aylarını tedavi ve rehabilitasyon süreciyle geçireceği için bir süre Diyarbakır'da misafir edilecek.

Türkiye‘de nadir görülen göçmen kuş türlerinden olan kara leylek, Diyarbakır’da kanat tüyleri kesildiği için uçma yetisini kaybetmiş bir halde bulundu. Kara leylek, tedavi ve rehabilitasyon süreci için kış aylarını kentte geçirecek. Göç döneminde ise doğaya salınacak.

Tedavisine başlandı

Diyarbakır’da vatandaşlar tarafından uçamayacak halde bulunan leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü‘ne teslim edildi.

Leyleğin kanat tüylerinin kesilmesi nedeniyle uçamadığı tespit edildikten sonra, Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi‘nde tedavisine başlandı.

Yenilenmesi için kesilen tüyleri çekilen kara leyleğin bakımı ve beslenmesi ise uzmanlar tarafından yapılıyor.

‘Normalde karşılaştığımız bir tür değil’

“Özel bir tür olduğu için yaşam ortamını, beslenme şeklini ekologlarımızla araştırarak, onu misafir edeceğiz” diyen Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin müdürü Doç Dr. Semih Altan, leyleğin iyileşme sürecinin nisan ayına kadar sürebileceğini ifade etti:

Merkezimize getirilen bir kara leylek var. Normalde karşılaştığımız bir tür değil. Normalde beyaz leylekleri misafir ediyoruz. Kara leylek göç esnasında farklı amaçlarla tüyleri kesildiği için uçma yetisini belirli bir süre sağlayamayacak.”

‘Beyaz leyleklere göre daha ürkek’

Kara leyleklerin tür olarak beyaz leyleklere göre daha ürkek olduklarını kaydeden Doç. Dr. Altan, leyleğin ürkütmeden beslenmesini ve rehabilitasyonunu sağlamak için çabaladıklarını kaydetti. Doç Dr. Semih Altan, “Doğada nesli az görülen bir tür. Onun için daha önem verilmesi gerekiyor. Buna yönelik tedbir aldık” ifadelerini kullandı.

Merkezde bulunan birçok hayvanın ya ateşli silah yaralanması ya da tüylerinin kesilmesi gibi nedenlerle yaralandığını tespit ettiklerini söyleyen Altan, konuyla ilgili şunları söyledi:

İnsanlarımız maalesef bilinçsiz. Bu hayvanların bir çoğunun nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Onları kendi ortamımızda bulundurmaya çalışırsak onlara olumsuz ortam sağlamış oluruz. İnsanlarımız böyle yabani bir hayvanla karşılaşırsa bir an önce durumu ilgililere bildirip, onların doğal kendi ortamlarına katılmalarını sağlasınlar.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR