Türkiye rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı

Ares Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne ait Bağlama RES Projesi’nin kapasite artışının kabulü ile Türkiye rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği  (TÜREB), 21 Ağustos 2021 tarihinde Ares Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne ait Van ve Bitlis illerindeki Bağlama RES Projesi’nin kapasite artışının kabulü ile Türkiye rüzgar enerjisi kurulu gücünün 10 bin megavatı (MW) aştığını açıkladı.

Açıklamada, “Yatırımcısı, finansçısı, 1500 metre rakımdaki dağın tepesine türbinleri taşıyan nakliyecisi, bu rakımda hiç durmadan yıllarca çalışacak teknolojileri geliştiren türbin firmaları ve onların lokal tedarikçileri, yatırımcının yatırımını yapmasından, ölçüm direği dikeni, bu ölçümü analiz edip rapor hazırlayan danışmanı, bu raporu alıp inceleyen bankacısı, bankacının verdiği finansmanı sigortalayan sigortacısı, kanatçısı, kulecisi, vinççisi, jeneratörcüsü, cam elyaf üreteni, karbon elyaf üreteni, türbini dikeni, sökeni, kuranı, kabulünü yapanı, parçasına bakanı, santraldeki bekçisi, şantiyenin tozunda yemek pişiren aşçısı, şoförü, mühendisi, teknisyeni; kısaca yerlisi yabancısı binlerce kişiyle canla başla çalışarak ülkemizin rüzgar kurulu gücünü 10.000 MW’ın üstüne çıkardık!” denildi.

En büyük pay hala doğal gaz santrallerinin

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Temmuz 2021 Kurulu Güç Raporu’na göre kurulu güç toplamı 98 bin 263 MW olarak kaydedildi.

Kurulu güç içerisindeki en büyük pay 25.542,9 MW ile bir fosil yakıt olan doğal gaz santrallerinin, ardından ise 23.272,2 ile barajlı kaynakların oldu.

Linyit tipi santrallerin kurulu gücü 10.119,9 MW, rüzgar santrallerinin 9.929,3 ithal kömür yakıtlı santrallerin kurulu gücü 8.986,9 MW olurken akarsu tipi hidroelektrik santrallerin kurulu gücü 8.164,1 MW, jeotermalin 1.650,2 MW ve biyokütlenin 1.415,4 MW oldu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR