Taliban, Türkiye’yi bir kez daha uyardı: İçişlerine müdahale olarak değerlendiririz

Türkiye'yle iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini ifade eden Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil Havalimanı’nın işletimi konusunda Türkiye'yi bir kez daha uyardı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, TRT Arabi‘ye verdiği röportajda ABD ve diğer devletlerin Afganistan’dan çekilmesi, Kabil Havalimanı‘nın işletilmesi gibi konulara değindi.

Mücahid, Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini, fakat Kabil Havalimanı’nın, diplomatik misyonların ve elçiliklerin güvenliğinin Afganistan’ın sorumluluğunda olduğunu, aksi bir tutumu ülkenin içişlerine müdahale olarak değerlendireceklerini ifade etti.

‘Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz’

Taliban Sözcüsü, verdiği röportajda barış ve güvenliği yeniden canlandırmak ve yeniden inşa sürecini başlatmak için diğer ülkelerle çalışmak istediklerini vurguladı.

Mücahid, özellikle Müslüman ülkelerden Afganistan’da siyasi çözüm ve savaşın sona erdirilmesi konusunda destek istedi ve Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini kaydetti:

Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz, Türkiye bizim kardeşimiz, inanca dayalı pek çok ortak noktamız var. Türkiye’nin geçmişi bırakıp bugüne ve geleceğe dönmesini istiyoruz. Ondan sonra diyalog isteyebiliriz.”

‘İçişlerine müdahale olarak değerlendiririz’

İstanbul’da yapılması planlanan barış konferansı konusuna da değinen Zabihullah Mücahid, Afganistan’ı ve bölgeyi barışa kavuşturacak her fırsatı değerlendirdiklerini kaydetti.

Ancak Mücahid, Kabil havalimanının, diplomatik misyonların ve elçiliklerin güvenliğinin Afganistan’ın sorumluluğunda olduğunu, aksi bir tutumu ülkenin içişlerine müdahale olarak değerlendireceklerini kaydetti.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan’daki Kabil Havaalanı’nın işletilmesine olumlu baktıklarını ifade edip, ABD’den bazı şartlar talep etmişti.

Taliban ise daha önce yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin Afganistan’da kalması durumunda işgalci olarak nitelendirileceğini ve tüm işgal güçlerine karşı da cihat politikasını uygulamaya devam edeceklerini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR