Çevre Bakanlığı’ndan üç ilde yedi termik santral projesine iptal

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Adana, Tekirdağ ve Çanakkaleye kurulmak istenen yedi termik santral projesine ÇED raporu verilmedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tekirdağ, Çanakkale ve Adana’da planlanan toplam yedi kömürlü termik santral projesini iptal etti.

Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan listeye göre, Tekirdağ Ergene’deki Kaptan Termik Santrali, Çanakkale Biga‘daki Kirazlıdere Entegre Termik Santrali ve Karaburun Entegre Termik Santrali‘ndeki teknoloji ve konfigürasyon değişikliği, Adana Yumurtalık‘taki Ada Enerji Santrali ve İskelesi ile Sanko Yumurtalık Termik Santrali‘nin kapasite artışı ve entegre tesisleri, Misis Termik Santrali, endüstriyel atık (kül, curuf depolama alanı, derin deniz deşarjı ve iskele dolgu alanı dahil) entegre tesisi ve  (endüstriyel atık ve dolgu alanı dahil) Akdeniz Termik Santrali Entegre Projesi‘ne ÇED raporu ve dolayısıyla çalışma izni verilmedi.

Sıra kirlilik üreten mevcut santrallerde

Greenpeace Akdeniz, bakanlığın planlanan santrallerle ilgili aldığı çok yerinde iptal kararınını halen kirlilik üreten mevcut santraller için de alması gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin  temiz hava ve dengeli iklim için kömürden çıkışı gündeme almasını istedi.

Uzun süredir kömürlü termik santrallerle ilgili kampanya yürüten örgüt, Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlık tarafından ÇED süreci sonlandırılan bu projeler, temiz havayı, toprağı, suyu, insanların ve hayvanların yaşam hakkını artık tehdit edemeyecek. Bakanlığın henüz inşa edilmemiş santrallerle ilgili bu kararını mutlulukla karşılıyoruz. Bu kararla beraber, iklimi ve yaşamı savunanlar ve tüm ülke, derin bir nefes aldı.

Bununla birlikte, çevre yatırımlarını tamamlamadığı için 2020 yılı başında kapatılan ve Haziran 2020’de tekrar faaliyete başlayan 13 kömürlü termik santral, çevre mevzuatına aykırı çalışmaya devam ediyor. Geçici faaliyet belgeleri ile 1 yıldan uzun bir süredir çalışan bu santraller, Kahramanmaraş‘tan Muğla’ya, Zonguldak‘tan Şırnak‘a tüm ülkenin havasını, toprağını ve suyunu kirletmeye, saldıkları sera gazlarıyla iklim krizini derinleştirmeye devam ediyor. Her gün bir iklim felaketi yaşadığımız bu günlerde, bu santrallerin yıkıcı etkisini önleyecek kalıcı adımların atılması hayati önem taşıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, henüz inşa edilmemiş santrallerle çok yerinde bir iptal kararı aldı. Benzer nitelikte kararları, kirlilik yaratan mevcut santraller için de almalı. Türkiye artık bu santraller yüzünden meydana gelen erken ölümleri, kuraklığı, derinleşen iklim krizini değil; kömürden çıkış politikalarını, kömür bölgelerinin maruz kaldığı yıkımı onaracak dönüşüm süreçlerini tartışmalı, yapılandırmalı. İklim krizine karşı dirençli bir geleceği kurmanın tek yolu bu.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR