Av kotaları açıklandı: Yüzlerce hayvan zevk için öldürülecek

2021-2022 av yılında Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, geyik ve ceylan gibi yabani çift tırnaklı türlerine mensup 542 hayvanın para karşılığı öldürtülmesi planlanıyor.

2021-2022 av yılında Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, geyik ve ceylan gibi yabani çift tırnaklı türlerine mensup 542 hayvanın para karşılığı öldürtülmesinin planlandığı açıklandı.

Söz konusu türler ülkemizde zaten sınırlı olan popülasyonları, yaşam alanlarının tahribi, kaçak avcılık, vahşileşmiş köpek saldırıları ve evcil hayvanlardan bulaşan hastalıklar gibi nedenlerle ciddi baskı altında.

Nüfusları olması gereken sayıların çok altındayken bu canlıların ava açılmasında iki gerekçe öne sürülüyor:

  • türlerin popülasyon dengesi;
  • yerel ekonomiye katkı.

‘Ekonomiye katkı gerekçe gösterilemez’

Av katliamlarının son bulması için kampanya yürüten Yaşam Savunucuları, “Tür popülasyonlarının sağlıklı kalması için kullanılması gereken öncelikli araç, insan tarafından değil, doğal yırtıcıları tarafından avlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Yerel ekonomiye katkının da doğal mirasın önemli bir parçası olan canlıların ava konu olması için haklı bir gerekçe olayacağı dile getirilen açıklamada “Sağlıklı bir yaban hayatının değerleri ve toplumsal faydaları, avcılık ile elde edilecek, sadece küçük bir kısmı yerele ulaşan ekonomik getirilerle kıyaslanamaz” denildi.

İmza kampanyasına çağrı

Açıklamada “Karaca için bu yıl 174 birey için kota açılmış ve kota başına 1400 lira avlanma ücreti belirlenmiş durumda. Oysa karacaları gözlemlemek için alana gelecek insanların bırakacağı ekonomik katkı çok daha fazla olacaktır. 174 karacanın öldürülmesiyle elde edilecek 250 bin lira Türkiye’nin canlarının kaybını telafi eder mi?” sorusu yöneltildi.

Av turizminin yasaklanması için başlatılan imza kampanyasında şu ana kadar 91 bin 222 imza kullanılmış durumda. Destek olmak isteyen kişiler bu adres üzerinden imza kullanabiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR