Meclis Başkanı CHP’nin ‘128 milyar’ önergesini beğenmedi: Uzun olmuş, yanıtlar kolayca öğrenilebilir

CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun Merkez Bankası'ndan satılan 128 milyar doların akıbetini sorduğu önergesi, Meclis Başkanlığı tarafından 'başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular' ve 'çok uzun' denilerek reddedildi, kısaltırsa yeniden değerlendirilebileceği belirtildi.
TBMM Başkanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun kayıp 128 milyar dolar’la ilgili soru önergesini ‘uzun’ buldu, yanıtların başka bir kaynaktan ‘kolayca öğrenilebileceği’ gerekçesiyle önergeyi Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a iletmedi.

CHP, eski Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak’ın görev döneminde Merkez Bankası’ndan satılan 128 milyar doların akıbetini sorduğu bir kampanya başlatmıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Hazine Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli dahil pek çok yetkili soruya farklı yanıtlar verse de net bilgiye ulaşılamamıştı.

CHP’li Tanrıkulu ise Hazine Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle 26 Nisan’da 1128 soruluk bir önerge verdi.

Önergeyi değerlendiren TBMM Başkanlığı, içtüzüğe göre yazılı soru önergelerinin kısa olması ve ‘başka kaynaklardan kolayca öğrenilmesi mümkün olan’ sorular ile ‘sadece belli bir konu hakkında istişare edilmesi amacına yönelik sorulara yer verilmemesi gerektiğini belirtti.

‘Sorular kısaltılırsa yeniden değerlendirilebilir’

Tanrıkulu’nun önergesindeki 7’nci sorudan 1128’inci soruya kadar olan sorularının tamamının bu kapsama girdiğini kaydeden başkanlık, önergeyi işleme almadığını; kısaltılırsa yeniden değerlendirilebileceği kaydedildi.

TBMM Başkanlığı’nın içtüzüğe aykırı bulmadığı ilk altı soru şöyle:

  • 128 milyar rezerv kime satıldı?
  • Rezerv neden satıldı?
  • Satışın sorumluluğu kime ait?
  • 128 milyar rezerv esnafa mı gitti?
  • 128 milyar rezerv işçiye mi gitti?
  • 128 milyar rezerv çiftçiye mi gitti?

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR