Derince Sahili’ne yeni akaryakıt tankları

Derince sahilindeki TCDD’ye ait akaryakıt tanklarının kapasitesi herhangi bir ÇED raporu olmaksızın 12.176 metreküpten 45.980 metreküpe çıkarılıyor.

Derince sahilinde TCDD trenleri için gerekli mazotu depolayan 5 adet büyük akaryakıt tankı 17 Ağustos 1999 depreminden sonra, hem bölge için tehlikeli oldukları hem de trenlerin tamamına yakını elektrik enerjisi kullandığı için devre dışı bırakılmıştı. Özgür Kocaeli Gazetesi yazarlarından İsmet Çiğit’in son yazısına göre bir süre önce, TCDD bu 5 tankı, merkezi İstanbul’da bulunan  GS Petrol Ürünleri Tic. A. Ş.’ye 15 yıllığına kiraladı. Bu 5 eski tankın toplam akaryakıt depolama kapasitesi 12. 176 metreküptü. Ancak 4 Mart 2010 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan  (EPDK), akaryakıt depolama lisansı alan GS Petrol Ürünleri adlı şirket, Kocaaeli Valiliği’ne başvurarak, tankların yetersiz olduğu gerekçesiyle kapasite artırımı için izin istedi. Kocaeli Valiliği 23 Ağustos 2010 tarihinde ÇED sürecine de gerek olmadığını belirterek gerekli izni verdi. Hemen ardından Büyükşehir Belediyesi de toplam 45. 980 metreküp kapasiteye sahip 5 ilave tank yapımı için izin verdi. Tanklardan birini inşaa eden firma, Büyükşehir Belediyesi’den 12 Kasım’da bu tank için kullanma ruhsatı ve 13 Ocak 2011  tarihinde de geri kalan tanklar için inşaat yapı ruhsatını aldı.

Bu gelişmeleri CHP’li Derince ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Ali Haymanalı’nın kişisel çabaları sonucu öğrenebildiklerini, civarda yaşayanların durumdan haberdar edilmediklerini anlatan Çiğit yazısına söyle devam ediyor: “Bütün bunların yanlış olduğunu, yasa dışı olduğunu söylemiyorum. Sadece şunu öğrenmek istiyorum: Bütün bunlar olup biterken, Derince’nin burnunun dibinde, bölgedeki onlarca yanıcı, parlayıcı, patlayıcı madde üreten ve depolayan tesislerin hemen yakınında yeni ve bu kadar büyük kapasiteli bir akaryakıt depolama tesisinin kurulacağını, bu tesis için bütün resmi izinlerin üstelik “ÇED sürecine” gerek görülmeden verildiğini bu kentte kaç kişi biliyor?”

(Gülden Akyol- Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR