İBB: Tüm mücadelemize rağmen Divanhane Karakolu’nu devlet yıkımından kurtaramadık

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat HaliçPort etki alanında kaldığı gerekçesiyle yıkımına başlanan Sultan Abdülaziz’in yaptırdığı tarihi Divanhane Karakolu'nu kurtaramadıklarını, sorumluların ilgili bakanlıklar ve Beyoğlu Belediyesi olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tartışmalı Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’ne (Haliçport) etki alanında kaldığı gerekçesiyle yıkımına başlanan İstanbul Kasımpaşa’daki Sultan Abdülaziz’in yaptırdığı tarihi Divanhane Karakolu‘nu kurtaramadıklarını açıkladı. Polat, “Ne yazık ki tüm mücadelemize rağmen Divanhane Karakolu’nu devlet kurumlarının el birliği ile yıkmasından kurtaramadık” dedi. 

Geçen aylarda iş makineleriyle başlayan yıkım çalışması, gelen ihbarlar üzerine İBB ekiplerinin olay yerine giderek tutanak tutmasıyla durdurulmuştu. Tutanakta yıkımın hilti, ağır iş makineleri ve vinç ile gerçekleştirildiğine not düşüldü. Bakanlık yaptığı açıklamada karakol binasının sökülerek yeni yerinde özgün malzemeler ile ihya edileceğini açıkladı. İBB 2 Şubat’ta Koruma Kurulu’na başvurarak yıkımın durdurulmasını ve iptalini istedi.

Kurtarılan malzemelerle başka yerde yapılacak

Koruma Kurulu 11 Şubat’ta aldığı özgün malzemelerin korunduğunu belirterek yıkımın devam etmesine karar verdi. Belediye ise İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak yıkımın ve kurul kararlarının yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Twitter hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada yıkımın önüne geçemediklerini belirtti ve Ulaştırma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi‘ni suçladı. 

Polat’ın açıklaması şöyle:

“Üzülerek paylaşıyorum. Ne yazık ki tüm mücadelemize rağmen Divanhane Karakolunu devlet kurumlarının el birliği ile yıkmasından kurtaramadık. Korumacıyım, utanç duyuyorum! Hiç bir sebebi olmayan bu yıkımın müsebbibi Ulaştırma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi’dir.”

Haliçport projesinin ihalesini 2013 yılında 1.3 milyar dolar bedelle Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince almıştı. 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR