YerelKentManşet

Tarihi Divanhane Kapısı Karakolu’nda hiltili restorasyon

0
Fotoğraf: Mahir Polat

İstanbul Kasımpaşa ilçesinde bulunan, Sultan Abdülaziz Han tarafından yaptırılan tarihi Divanhane Kapısı Karakolu‘nda kompresörlü hilti ile yapılan restorasyon tepki gördü.

Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin tarafından paylaşılan videoda restorasyonu devam eden tarihi yapının üstünde yer alan duvarların hilti ile yıkıldığı görüntüleniyor.

Görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Şahin, “Bir tarih yok edilmemeli. Çok Yazık. Bu vahşet yıkımı durdurun”ifadelerini kullandı.

‘İstanbul tarihinin kaderi hilti mi?’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise yaptığı paylaşımda yapılan restorasyon çalışmasına “İstanbul’da tarihinin kaderi hilti mi!” sözleriyle tepki gösterdi.

Tarihi karakolun içerisinden yeni görüntüler paylaşan Polat,  “Galata Kulesi’nden sonra Sultan Abdülaziz Han’ın yaptırdığı Divanhane Kapısı Karakolu’nun da hiltilerle yıkılması ve kurul onayı ile daha geride taklidinin yapılması İstanbul’un tarihi kimliği için büyük yanlış” ifadelerini kullandı.

‘Şantiye acilen durdurulmalı’

Paylaşımda ayrıca “Divanhane Ön Karakol Binası eşsiz bir mimari tarihi değerdir. Yol genişletmeye kurban edilip taklidinin yapılması çok yanlış bir uygulamadır. Şantiyenin acilen durdurulmalı, binanın kurtarılmalı, Osmanlı’ya, İstanbul’a, ecdada saygı için koruma kurulları kararını iptal etmeli” ifadeleri kullanıldı.

Mahir Polat ek olarak “Bu yanlış karardan dönülmesi ve Koruma Kurulu kararının iptal edilmesi, sahada iş makineler ile yapımın durdurulması için İBB KUDEB birimi denetim ekiplerimiz şantiye alanındalar” açıklamasında bulundu.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.