Avrupa Parlamentosu birlik topraklarını ‘LGBTİ+ özgürlük bölgesi’ ilan etti

Polonya ve Macaristan'daki homofobik girişimlere karşı Birlik topraklarını LGBTİ+ Özgürlük Bölgesi ilan eden Avrupa Parlamentosu, LGBTİ+ kişilerin her türlü haklarının AB sınırları içinde güvenceye alındığını vurguladı.
Avrupa Parlamentosu (AP), Polonya ve Macaristan‘daki homofobik girişimlere yanıt olarak Avrupa Birliği‘ni (AB) “LGBTİ+ özgürlük bölgesi” ilan etti.

Parlamento üyelerinin büyük bölümü tarafından desteklenen kararda, AB sınırları içerisinde LGBTİ+ bireylere yönelik her türlü nefret ve ayrımcılığın, AB Temel Haklar Şartı ile temel insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğu belirtildi.

Polonya ve Macaristan’a yanıt

BBC‘nin aktardığına göre, Parlamento tarafından kabul edilen kararda, Polonya İnsan Hakları Kamu Baş Denetçisi’nin (Ombudsman) ” LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bazı bölge, ilçe ve belediyeler hakkında” dokuz şikayette bulunduğu anımsatıldı. Polonya’daki idari mahkemeler, şu ana kadar bu kararlardan dördünün anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

AP karar metninde ayrıca Macaristan‘daki yasal düzenlemelerin de LGBTİ+ bireylerin temel haklarını önemli ölçüde engellediği vurgulandı. Metinde Macaristan’daki anayasa değişikliği ile evli olmayan çiftlerin evlat edinme hakkından mahrum bırakıldığına da işaret edildi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da, geçen hafta hükümetine yönelik eleştirilere tepki verirken, “LGBTİ+ çılgınlığı” ifadesini kullanmıştı.

Avrupa Komisyonu'nun eşitlikten sorumlu üyesi Helena Dalli

Avrupa Parlamentosu kararında, AB sınırları içinde LGBTİ+ bireylerin; hoşgörüsüzlük, ayrımcılık veya zulüm korkusu olmaksızın yaşamalarının ve cinsel yönelimlerini, cinsiyet kimliklerini, cinsiyet ifadelerini ve cinsiyet özelliklerini kamuya açık bir şekilde sergilemelerinin güvence altına alındığı vurgulandı.

Polonyalı üyeden tepki

Kararda, birlik üyesi ülkelerin tümünün, LGBTİ+ bireylere karşı ayrımcılık yapmak yerine; eşitliği ve temel hakları koruması, desteklemesi ve haklarını tam olarak garanti etmesi istendi ve “Parlamento, Avrupa Birliği’ni, LGBTİ+ bireyler kişiler için bir özgürlük bölgesi olarak ilan eder” denildi.

Avrupa Parlamentosu’nda Muhafazakar Reformist Grup üyesi Polonyalı Pole Ryszard Legutko ise AP’nin kararını “saçma” buldu. Batı Avrupa‘nın anaokulundan itibaren “ideolojik propaganda” yaptığını savunan Legutko, “Bu ideolojinin okullarımıza, anne-babaların isteklerine karşı gelmesini istiyor muyuz?” ifadelerini kullandı. 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR