Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Filistin’deki savaş suçlarıyla ilgili soruşturma

Başsavcı Fatou Bensouda, soruşturmanın beş yıla yakın süren özenli incelemenin ardından açıldığı bilgisini paylaştı.

Hollanda Lahey‘de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi, (UCM) Filistin‘de işlendiği belirtilen savaş suçlarının araştırılması için resmi soruşturma başlattığını duyurdu.

Başsavcı Fatou Bensouda, soruşturmanın 13 Haziran 2014 yılından beri işlendiği söylenen, mahkemenin yetkisi dahilindeki suçları inceleyeceğini belirtti. Başsavcı, soruşturmanın bağımsız ve tarafsız bir şekilde yürütüleceğini de ekledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi ne yapacak?

BBC Türkçe‘nin haberine göre, UCM savcıları, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Gazze ve Batı Şeria‘nın da dahil olduğu bölgede İsrail ordusu, Filistinli milisler ve Hamas tarafından işlenen savaş suçlarını inceleyecek.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, öncelikle soruşturmayla ilgili suçlar üzerinde yargı yetkisi kullanacak olan İsrail ve Filistin makamlarına bildirimde bulunacak.

Mahkeme, Roma Statüsü gereği bireysel cezai sorumluluk bulunup bulunmadığına yönelik değerlendirmeyle ilgili tüm gerçekleri ve kanıtları kapsayacak şekilde soruşturmayı genişletebilecek.

Soruşturmayı açan Başsavcı Fatou Bensouda, görevini 16 Haziran’da insan hakları hukukçusu Karim Khan‘a bırakacak. Khan, dokuz yıl boyunca UCM Başsavcısı görevini yürütecek.

İsrail ve ABD’den itiraz

İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) mahkemenin Filistin konusundaki girişimlerine itirazda bulunuyordu.

İsrail, UCM’nin sadece egemen devletler tarafından gündeme getirilen konuları inceleyebileceğini söylüyordu.

Ancak, UCM Meclisi’ndeki yargıçların çoğu İsrail’in bu görüşüne katılmadı. 5 Şubat’ta alınan kararla mahkemenin, Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Ön Yargılama Dairesi de, Filistin’in, mahkemenin temel aldığı “Roma Statüsü’ne taraf devlet olduğuna” oy birliğiyle hükmetti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR