Araştırma: Koronavirüs aşısı obezite hastalığı olan kişilerde daha az etkili 

Araştırma ekibi, obezite hastalığı olan kişilerde etkili bir aşılama programı planlanmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

İtalya‘da sağlık çalışanlarının dahil olduğu bir araştırma, Pfizer/BioNTech koronavirüs aşısının obezite hastalığı olan kişilerde daha az etkili olabileceğini gösterdi.

Araştırmaya göre, obez bireyler ikinci doz aşı sonrası sağlıklı kişilere kıyasla yarı yarıya antikor üretiyor.

Araştırmanın detayları

Roma’da bulunan Istituti Fisioterapici Ospitalieri’de iki doz Pfizer/BioNTech aşısı sonrası 248 sağlık çalışanın antikor seviyeleri değerlendirildi.

İkinci dozdan yedi gün sonra yüzde 99,5’i antikor yanıtı geliştirirken, bu yanıtın koronavirüs geçirenlerde daha güçlü olduğu görüldü.

Fakat, fazla kilolu ve obez kişilerde antikor yanıtının daha zayıf olduğu vurgulandı.

Aşı, obez kişilerde neden daha az etkili?

Daha önce yapılan bir araştırmada, obezitenin koronavirüs kaynaklı ölüm riskini yüzde 50’ye, hastaneye yatış riskini de yüzde 113’e çıkardığı açıklanmıştı.

Bu durumların başlıca nedenleri arasında obezite hastalığı olan kişilerde kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet gibi hastalıklar olmasının koronavirüs riskini artırması, kilonun insülin direnci ve enflamasyon gibi değişikliklere neden olup, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırması gösteriliyor.

‘Etkili bir aşılama programı planlaması zorunlu’

Araştırma ekibi, obezite hastalığı olan kişiler için etkili bir aşılama çalışmasının zorunlu olduğunu dile getirerek şunları ifade etti:

Obezite Covid-19’da büyük bir hastalık ve ölüm riski anlamına geldiğinden bu alt grup için etkili bir aşılama programı planlanması zorunlu. Daha fazla araştırma yapılması gerekmekle birlikte, elde ettiğimiz veriler özellikle obez bireyler için aşılama stratejisi geliştirilmesine işaret ediyor. Verilerimiz daha geniş çalışmalarla da doğrulanırsa bu grup için ekstra bir doz aşı ya da daha yüksek dozda aşı uygulanması seçenekleri değerlendirilmeli.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR