Özgür yazılım hareketinin öncüsü Stallman Türkiye’de

1983′te özgür yazılım hareketini başlatan Richard M. Stallman 7 yıl sonra tekrar Türkiye’de. İstanbul Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu’nun konuğu olarak Türkiye’ye gelen Stallman, 26 Şubat 2011 Cumartesi günü saat 14:30′da İstanbul’da bir konuşma yapacak

1983′te özgür yazılım hareketini başlatan Richard M. Stallman 7 yıl sonra tekrar Türkiye’de.

Stallman, açık kaynak kodlarının gizlenerek ticarileşmesinin yerine herkesin daha cok katkıda bulunabileceği bir sistem oluşturmak için GPL (GNU General Public Licence) lisans altyapısını öne sürmüştü. GPL lisansı ile hem son kullanıcı hem de yazılım geliştiriciler açısından daha faydalı ve verimli bir yazılım ortamı amaçlanmıştı.

İstanbul Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu’nun konuğu olarak Türkiye’ye gelen Stallman, 26 Şubat 2011 Cumartesi günü saat 14:30′da İstanbul’da bu yıl yedincisi düzenlenecek olan Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi‘nde (BİLMÖK) “Yazılım Patentlerinin Tehlikesi” konulu bir konuşmada, yazılım patentlerinin yazılım geliştirilmesini nasıl engellediğini anlatacak.

27 Şubat 2011 Pazar günü saat 13:00′te ise LKD, EMO Ankara Şubesi, INETD ve Ankara Barosu Bilişim Kurulu’nun düzenlediği etkinlikte Ankara Barosu Eğitim Merkezi‘nde “Özgür Yazılım ve Özgürlüğünüz” konulu bir konuşma yapacak. Konuşmada, özgür yazılım hareketine katılmanın bilgisayar kullanıcılarının kendi bilişimlerini kontrol etmelerine olanak sağladığı vurgulayacak. Genelde, Linux çekirdeği ile kullanılan GNU işletim sisteminin bu özgürlükleri nasıl erişilebilir kıldığı anlatacak.

Her iki konuşma sırasında da simültane çeviri yapılacak.

Stallman, 1990′ların ortasından beri zamanının önemli bir kısmını özgür yazılımın etik ideallerinin ve yazılım patentleri karşıtı kampanyasının yayılmasına harcıyor.  (linux.org.tr, vikipedi)

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı verildiği için gerekçe bilinmiyor.

Açık Radyo, artık ‘Apaçık’

RTÜK'ün karasal yayınını durdurduğu Açık Radyo, 11 Kasım Pazartesi sabahı "Apaçık Radyo" olarak internet üzerinden yayına devam edeceğini duyurdu.

RSF: Doğal kaynakların sömürüsü ve ekoloji habercilerine baskı el ele gidiyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler, dünya genelindeki doğal kaynakların üçte ikisinin basın özgürlüğünün 'zor' veya 'ciddi tehdit altındaki' ülkelerde çıkarıldığını tespit etti.

İklim aktivisti Greta Thunberg, Açık Radyo’ya destek için Türkiye’ye geldi

RTÜK tarafından yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo'ya destek ziyareti yapan İsveçli iklim aktiviste Greta Thunberg, 'Açık Radyo, açık kalmalı' dedi.

‘Etki ajanlığı’ yasa teklifi komisyondan geçti

Basın özgürlüğüne karşı ciddi bir tehdit niteliği taşıyan 'etki ajanlığı' tasarısı, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Gazeteciler endişeli.

EN ÇOK OKUNANLAR