ABD’nin yeni başkan yardımcısı Kamala Harris, geçtiğimiz gün Washington DC’de yemin ederek görevine başladı. ABD’nin ilk kadın, siyah ve Asyalı başkan yardımcısı seçilmesi, anne tarafından Hindistan asıllı olan Harris’in memleketi olarak kabul edilen Hindistan’ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletindeki Thulasendrapuram köyünde büyük sevinçle karşılandı. Köy halkı, Harris’in tarihi başarısını, havai fişeklerle ve dualarla kutladı.
Tamil Nadu eyaletinin başkenti Chennai‘ye yaklaşık 350 kilometre uzaklıkta olan köyde, Kamala Harris’in yemin töreni canlı olarak izlendi.
Tam yemin ettiği sırada köy halkı “Yaşasın Kamala Harris” diye bağırarak havai fişek patlattı.
Yemin töreniyle birlikte büyük bir coşkuyla eğlenen halk, daha sonra hep birlikte Hindu tapınağında Harris’in başarısı dua etti.
Kamala adı, Sanskritçe ‘Lotus çiçeği’ anlamına geliyor.
Göçmen ailesi
Berkeley‘deki Kaliforniya Üniversitesi’nden beslenme ve endokrinoloji alanında doktora derecesi aldı ve Kamala Harris’in babası; Stanford Üniversitesi‘nde ekonomi profesörü olan Donald Harris ile tanıştı.
Harris, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Oakland kentinde dünyaya gelip burada büyüdü. Tarihsel olarak “siyah okulu” olarak anılan başkent Washington’daki Howard Üniversitesi’nde siyaset bilim ve ekonomi üzerine lisans eğitimini tamamladı. Ardından San Francisco yakınlarındaki Hastings College of Law’da hukuk derecesini tamamlar tamamlamaz eyalette suç oranlarının yüksek olduğu Alameda County’de savcı olarak göreve başladı.
2003 yılında San Francisco bölge savcısı olan Harris, bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadın olma özelliğine sahip.
2010 yılında yine bir ilke imza atarak Kaliforniya eyaletinin ilk kadın başsavcısı oldu. ABD’deki sistemde bu makam adalet bakanlığı anlamına da geliyor.
Kariyerindeki tüm bu başarılar ve ilkler Harris’in 2017’de ABD’nin ikinci siyah kadın senatörü ve ilk Hint asıllı senatör olmasının önünü açtı. Kaliforniya’dan seçildiği senatörlük görevinde, iç güvenlik soruşturmalarından, hükümet işlerinden, istihbarattan, bütçeden ve adaletten sorumlu komitelerde görev yaptı.
55 yaşındaki Senatör, siyasi kariyerine 2019’da Demokrat Parti’den ABD Başkanlığı yarışına girerek devam etti.
Adaylığı ilk başta büyük bir coşkuyla karşılansa ve televizyondaki tartışma programlarında rakiplerine karşı başarılı bir performans sergilese de hızlı yükseldiği anketlerde düşüşe geçince Aralık 2019’da başkanlık yarışından çekildi. Harris’in vaat ettiği değişimler arasında yargı sisteminde reform ve ırk adaletini sağlama tasarısı vardı.
Çekildikten üç ay sonra başkanlık için Biden’ı desteklediğini, “Ülkemize şerefle hizmet etmiş bir kişi ve ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Onun bir sonraki ABD Başkanı olarak seçilmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım” diyerek duyurdu.
Kamala Harris, Ekim 2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı‘nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda hayatını kaybetmesinin ardından Trump’ı bu cinayete “göz yummakla” suçlamıştı. Harris, sivil haklar konusundaki hassasiyeti ile biliniyor.