Güncellendi: Muhabbet Kralı’nda nükleer enerji tartışıldı

Okan Bayülgen'in hazırlayıp sunduğu Muhabbet Kralı'nda dün gece nükleer enerji tartışıldı. Kanal D'de yayınlanan ce hararetli geçen tartışma programında nükleer taraftarları kendi savlarını kendileri çürüttü. Programa Yeşiller Partisi eş sözcüsü Ümit Şahin, Greenpeace kampanyalar yöneticisi Hilal Atıcı, nükleer enerji uzmanı Prof. Dr. Tolga Yarman ve Türk Tabipleri Birliği adına Dr. Umur Gürsoy katıldı.

Okan Bayülgen’in hazırlayıp sunduğu Muhabbet Kralı’nda dün gece nükleer enerji tartışılıdı.

Kanal D’de yayınlanan tartışma programında nükleer karşıtları adına Yeşiller Partisi eş sözcüsü Ümit Şahin, Greenpeace kampanyalar yöneticisi Hilal Atıcı, nükleer enerji uzmanı Prof. Dr. Tolga Yarman ve Türk Tabipleri Birliği adına Dr. Umur Gürsoy yer aldı.

Nükleer enerjiyi savunan konuklar arasında ise İTÜ Enerji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Atilla Özgener ve Boğaziçi Üniverstesi’nden Prof. Dr. Vural Altun yer aldı. Programın girişinde telaffuz edilen vurucu cümle Vural Altun’dan geldi. Altun, Metsamor santrali hakkında bir soruya cevaben, nükleer santrallerin normal operasyonları dahilindeki kontrollü radyoaktif gaz emisyonlarını insanın sindirim sistemi hareketleri gibi zararsız olarak tasvir etti. Nükleer santrallerin, tabii, bazı hallerde kontrolsüz emisyonlara da gitmesi gerekebileceği ve bunun zararlı olacağını ekleyen Altun, bunun olup olmadığının bilinemeyeceğini de ekledi. Bunun üzerine söz alan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin, tartışmayı nükleer enerjinin gizli-kapaklı ve merkezi tabiatı üzerinden başlattı.

Tartışmanın devamında yenilenebilir enerjilerin enerji ihtiyacımız için nasıl gerçek bir alternatif olduklarından Çernobil Kazası’nın üstü örtülen tecrübesine ve Rusya ile yapılan anlaşmanın sorunlu içeriğine kadar birçok konu tartışıldı. Prof. Tolga Yarman zamannda Akkuyu için kendi imzaladığı yer lisansının yeni bulgular ışığında geçerliliğini artık nasıl yitirmiş olduğunu ve bu tip yatırımlarda lisanslamanın katılımcı, şeffaf ve detaylı bir süreçle yapılması gerektiğini anlattı. Özellikle yenilenebilir enerjiler konusunda söz alan Hilal Atıcı, 1970lerin hantal baz yük mantığını çok aşan bir yerde olduğumuzu, Greenpeace’in Enerji Devrimi Raporu’nun da gösterdiği gibi yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği ve akıllı şebekelerle nükleer ve diğer kirletici enerji kaynaklarına muhtaç kalmadan ayni ekonomik büyümeyi sağlayabileceğimizi anlattı. Buradan tartışma Türkiye’de nasıl büyük bir enerji sektörü oluştuğu, bunun içinde yenilenebilir enerjiler ve özellikle güneş enerjisinin Batı’daki iyi örnekler aksine teşvik almadığı için ne kadar küçük kaldığı ve kısa vadeli kâr amaçlı yatırımlar olan HESlerle yapılan doğa yıkımı konusuna doğru evrildi. Bu sırada nükleer taraftarlarından bir kısmı nükleer karşıtlarının niyetlerini mesnedsizce sorgulamakla meşgullerdi.

Program’a ayrıca telefonla nükleer santral planları yapılan bölgelerden önde gelen halk hareketi temsilcileri katıldı. Bunların arasından Mersin Akkuyu’dan Mehmet Ali Yılmaz sakin bir tavırla niçin nükleer santral planıyla gelen vaadlere kanmadıklarını ve alternatifleri tercih ettiklerini anlatırken, Mersin Nükleer Karşıtı Platform’dan Sabahat Aslan enerji verimliliğini ve tehlikeli bir teknolojide Rusya’ya bağımlılığın risklerini vurguladı. Sinop Çevre Platformu’ndan Hale Oğuz ise, ayni vurguların yanında, bir nükleer santral yapılması hâlinde Sinop’ta nasıl hassas ve güzel bir ekolojinin yıkıma uğrayacağını anlattı.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR