Koronavirüs salgını sebebiyle oldukça zor koşullarda çalışan eczacılar bu kez de ilaç bulma sıkıntısıyla karşı karşıya. Her yıl şubat ayında yapılan fiyat güncellemesi sebebiyle ilaç şirketleri bu yıl da ilaçlarını piyasaya sürmek yerine zamlı fiyattan satmak için stoklama yapmaya başladı.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Her yıl Aralık’tan itibaren şirketler ‘Şubat’ta zam yapacağım’ diyerek ilacı kısıyorlar. Şu anda da bu sebeple birçok ilaca erişemiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Çözüm önerimiz kabul edilmedi’
Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na birçok kez çağrıda bulunduklarını belirten Sarıalioğlu “Biz Bakanlığa öneri olarak zammı yılda bir yerine üç ayda bir yapmaları çağrısında bulunmuştuk” dedi.
Sarıalioğlu, “Örneğin bir ilaca yılda yüzde 12 zam gelecekse bunun yerine üç ayda bir yüzde 3 civarında zam yaparlarsa bu stoklama sorununun önüne geçebileceğimizi belirttik. Ancak bu talebimiz kabul edilmedi. Bu yıl da bu yüzden döviz ile alınan ilaçlar başta olmak üzere birçok ilaçta bu sıkıntıyı yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
‘Covid-19 ilaçlarının üretimi talebi karşılayamıyor’
Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların tedarikinde de çok fazla sıkıntı yaşadıklarını aktaran İstanbul Eczacı Odası Başkanı, “Firmalar ilaç üretiminde üç vardiyaya çıkmalarına rağmen Bakanlık’tan gelen talebi karşılayamadıklarını söylüyor” dedi.
Bunun sebebinin ise firmaların planlamalarını yıllık olarak yapmaları olduğunu belirten Sarıalioğlu, “2020 yılını yeni bitiriyoruz. Şirketler bu yıl üretilecek ilaçların planlamasını 2019 yılında yaptı. O zaman Covid-19 yoktu. Ancak şimdi 100 kutu üretilen ilaca 1000 kutu talep oldu” açıklamasını yaptı.
İstanbul’da 200 eczane çalışanı Covid-19 pozitif
Zafer Cenap Sarıalioğlu’na göre bu durum eczacılar üzerindeki baskıyı da artırıyor. Covid-19 teşhisi konulan hastaların ilaçları bulamayınca eczane eczane dolaşmak durumunda kaldıklarını belirten Sarıalioğlu, “Hastalar eczaneye geldiğinde ‘Ben Covid-19 pozitifim’ demiyor. Reçetesinden anlıyoruz. Ve o hasta bir sürü eczane dolaşarak bulaş riskini artırıyor” ifadelerine yer verdi.
Eczacılar arasında koronavirüs vakalarının da arttığını söyleyen Sarıalioğlu “Sadece İstanbul’da 200 arkadaşımız Covid-19 pozitif” dedi.
Eczane çalışanları koronavirüs teşhisi aldığında eczanelerin 10 gün kapatıldığını söyleyen Zafer Cenap Sarıalioğlu, “Bunun farklı sonuçları var. Bir yandan eczanenin maddi gelir kaybı yaşamasına sebep oluyor. Bir yandan da ilaç hizmetinde aksaklıklara yol açıyor” ifadelerini kullandı.
‘Eczane çalışanlarına yönelik şiddet arttı’
Sarıalioğlu eczane çalışanlarına yönelik şiddetin de salgın döneminde iyice arttığını sözlerine ekledi.
Şiddet olaylarının en çok nöbetçi eczanelerde yaşandığını aktaran İstanbul Eczacı Odası Başkanı, “Nöbetçi eczaneye geliyolar. İlacın olmadığını öğrendiklerinde arasında çok fazla mesafe bulunan başka bir nöbetçi eczane bulmaları gerekiyor. Özellikle nöbetlerde çok ciddi şekilde şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz” dedi.