Orta Amerika geçtiğimiz haftalarda yaşana Eta Kasırgası‘nın yaralarını sarmaya uğraşırken bu kez de Iota Kasırgası‘yla karşı karşıya geldi. Nikaragua‘da da ikisi çocuk altı kişi hayatını kaybetti.
Kasırga sebebiyle birçok ev kullanılamaz hale geldi. Aşırı yağış nedeniyle de bölgede su baskınları oluştu. 250 kilometre/saat hıza ulaşan kasırga nedeniyle bölge halkı bulundukları yerlerden tahliye edildi.
Kopan elektrik kabloları ve kesintiler sebebiyle Bilwi (Puerto Cabezas) kentiyle iletişim tamamen koptu.
İklim krizi kasırga şiddetini artırıyor
Araştırmalar iklim değişikliğine bağlı yükselen okyanus sıcaklıklarının kasırgaların şiddetini artırdığını söylüyor.
Honduras Başkanı Juan Orlando Hernández yaptığı konuşmada “İklim değişikliğine Orta Amerika sebep olmuyor. Ama gene de en çok biz etkileniyoruz” dedi.