Güney Afrikalı çevre aktivisti evinde vurularak öldürüldü

65 yaşındaki çevre savunucusu ve aktivist Fikile Ntshangase, Tendele Coal tarafından işletilen açık maden ocağının genişletilmesine karşı verilen mücadelede önde gelen bir isimdi.

Güney Afrika’da, evinin yakınlarında bulunan bir kömür madeninin genişletilmesine karşı çıkan bir çevre aktivisti evinde vurularak öldürüldü.

65 yaşındaki Fikile Ntshangase, Afrika’nın en eski doğa koruma alanı olan Hluhluwe-Imfolozi parkının yakınlarında bulunan Somkhele yakınındaki, Tendele Coal tarafından işletilen açık maden ocağının genişletilmesine karşı verilen hukuk mücadelesinde yer alıyordu.

Yerel polisin aktardığına göre dört erkek sabah 06.30’da Ntshangase’nin Ophondweni‘deki evine girerek kendisini vurdu. Cinayete tanık olan 13 yaşında bir çocuğun polislere yardım ettiği soruşturmada şimdiye kadar tutuklama olmadı.

Maden ocağından yapılan açıklamada cinayet kınandı ve sükunet çağrısında bulunuldu.

Maden; şirket, çevre savunucuları ve yerelde ekonomik nedenlerle genişlemeyi savunanlar arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığın odağındaydı.

‘Gerekirse halkım için ölürüm’

Ntshangase’nin avukatı Kirsten Youens, Mfolozi Topluluğu Çevresel Adalet Örgütü‘nün önemli bir üyesi olan müvekkilinin madenin genişletilmesine karşı cesaretini övdü:

Değerlerinden asla taviz vermedi. Avukatı olarak onun doğruluğunu, ateşli ve cesur savunuculuğunu özleyeceğim. Ölmeyi hak etmedi. Onun kaybı bizi derinden sarstı.

Ntshangase öldürülmeden önce bir konuşmasında “Halkımı satamam, gerekirse halkım için ölürüm” demişti.

Avukatların aktardığına göre son aylarda maden karşıtları tehditlerin odağında. Toprağından ayrılmayı reddeden aileler kurşunlara hedef oluyor.

Global Witness‘ın Temmuz tarihli raporu, 2019’da dünya çapında rekor sayıda insanın topraklarını ve çevrelerini savundukları için öldürüldüğünü söylüyor. Bu sayı, bir önceki yılın yaklaşık yüzde 30 daha fazlası.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR