‘2020 insanların koronavirüse arıların Varroa hastalığına karşı savaştığı bir yıl oldu’

Mevsim değişiklikleri ve yaygın hastalıklar yüzünden arıların zor bir yıl geçirdiğini belirten 35 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, bu durumun bal fiyatlarına da yansıyacağını, tüketicilerin sahte bala karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.

2020 yılı insanların Covid-19’a karşı, arıların ise Varroa hastalığına karşı savaştığı bir yıl oldu. İklim değişikliğine bağlı olarak değişen mevsim normallerinden de etkilenen arılar bu yıl kovanları boş bıraktı.

Konuyu değerlendiren 35 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “Bu sezon yaşanan problemler sebebiyle kovanlar boş kaldı. Bal arzı düşük olduğu için bu sene arı ürünlerinin fiyatı yükselecek. Tüketiciler böyle dönemlerde sahte ürün satan kötü niyetli kişilere dikkat etmeli” diyerek tüketicileri uyardı.

‘Sahte ballara dikkat edin’

Arıların bu yıl içerisinde birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Aksoy, “İlkbahar soğuk, yaz kurak geçtiğinden çoğu bölgede bal üretimi çok az oldu. Mevsimden etkilenmeyen arılar da hastalıktan etkilendi” dedi.

Aksoy, çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandığını belirtti.

“Bu yıl beklenenin çok altında gerçekleşen bal hasadı sebebiyle bal alırken daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Aksoy, “Reçel ve pekmez fiyatına balımsı ürün satmaya çalışan fırsatçılara asla güvenmeyin” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR