İklim KriziManşet

Hindistan arıları için ölümcül kombinasyon: iklim değişikliği ve insan etkisi

0

Isınan iklim, doğal alanların kaybı ve turizm taleplerini karşılama çabaları Hindistan arı kolonilerini yok olmanın eşiğine getirdi. 

“Koloni çökme bozukluğu” olarak adlandırılan toplu arı ölümlerinin nedenleri araştırılmaya devam edilmekle birlikte araştırmacılar eğer önüne geçilemezse, tüm ekosistem için felaket yaratacağını belirtiyor.

bees-1

Fotoğraf: Flickr/Harshad Sharma

Güney Hindistan’da yoğun olarak Nilgiris dağında yaşayan dev bal arısı (Apis dorsata) nüfusunda keskin düşüş görülüyor. Nilgiri Biyosfer Rezervi, kaya üzerlerinde ve ağaçlarda petekler oluşturarak yaşayan dev bal arıları ile tanınmaktadır.

İklim değişikliği ve turizmin gelişmesi

Arılar binlerce ayrı kolonide birbirleriyle uyum içerisinde, blgedeki bitki çeşitliliği sayesinde büyük miktarlarda bal üreterek yaşıyorlardı. Ancak yağış rejimindeki değişiklik kuraklığa sebep oluyor ve ihtiyaçları olan ağaç ve çiçek türleri yok oluyor.

Aynı zamanda doğal alanlarda gelişmesi teşvik edilen turizmin doğa üzerindeki olumsuz etkileri de koloni çöküşlerinin nedenleri içerisinde. Bilim insanları Nilgiris’deki 86 ağaç türünün %18’inin ve bitkilerinde %22’sinin arılar sayesinde çoğalabildiklerini belirtiyor.

Nilgiris her yıl 2,5 milyon turistin geldiği önemli bir merkez. Turistleri  ağırlamak için yasal ya da kaçak yüzlerce yapı inşa edildiği belirtiliyor. Hindistan Toprak ve Su Koruma Enstitüsü’nden S. Manivanan, hükümetin dik yamaçlardaki inşaatları onaylamaması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor;

İklim değişikliğinin Nilgiris’teki tarımı ve gıda zincirini etkilediği görülüyor. Sebze ve meyve verimi toprakta yeterli sulama olamadığı için çok düşük. Mevsiminde olmayan aşırı yağışlar ve kurak geçen düzenli aralıklar iklim değişikliğinin göstergesidir.

Yerel halkın geçimi arılardan

Arılar aynı zamanda bölgede yaşayan yerel halkın da geçim kaynağı. Kattunaicken kabilesinden 60 yaşındaki Madhan Bomman arıları kurtarma kampanyasının da içerisinde yer alıyor. Bomman konu ile ilgili

Topluluğumuzun geçimi tamamen bal arılarına bağlıdır. Topluluğumuzdaki erkek çocukları 15 yaşına geldiklerinde ağaçlara tırmanmayı ve balları almayı öğrenirler. Bal toplamak geleneksel işimizdir. Bal ayrıca festivallerimizde de önemli bir besindir bizim için.

Benim gençliğimde, bir kişinin bir ağaçtan bal alması bir hafta sürerdi, o kadar fazla bal olurdu. Bir ağaçtaki bal 50 aileye yeterdi. Şimdi oğullarımız 1 kilo bal için 10 ağaca tırmanmak zorunda. Ormanlarda çok az sayıda uzun ağaç kaldı ve birçok çiçek çeşidi yok oldu.

şeklinde konuşurken turizmin de orman arazisini betona çevirdiğini sözlerine ekliyor.

İçecek artıkları arıları öldürüyor

Yapılan yeni bir araştırma ise büyük sayılarda arı ölümlerinin bir başka sebebinin de insanların tek kullanımlık barlaklardaki içecek artıkları olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın yazarlarından AVC Koleji Zooloji ve Yaban Hayatı Bölümü’nden S. Sandilyan arıların çiçekleri ziyaret etmek yerine, bardaklardaki şekerli artıkları alternatif besin kaynağı olarak gördüğünü belirtiyor. Bardaklardaki yapışkan sıvıdan kurtulamayan çok sayıda arı ölüyor. Sandilyan araştırma sırasında tek bir içecek dükkanında günde 170 arı ölümü kaydettiğini belirtiyor.

2006 yılından beri “koloni çökme bozukluğu” olarak adlandırılan arıların ani ve toplu olarak ölümleri olgusunun iklim değişikliği dışındaki diğer nedenleri olarak kullanılan tarım ilaçları, çevre kirliliği, elektromanyetik radyasyon, baz istasyonları, genetiği değiştirilmiş bilkiler gösteriliyor. Gelinen noktada görülüyor ki doğaya yapılan her müdahale dönüp dolaşıp insanı etkiliyor, olumlu ya da olumsuz.

 

(Yeşil Gazete, Climate News Network)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.