HDP’den Tarım Bakanı’na: Gıda politikasını değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

HDP'li Filiz Kerestecioğlu, Tarım ve Orman Bakan Pakdemirli' ye küçük üreticinin ve sürdürülebilir tarımın nasıl destekleneceğini, gıda israfı ve tarımda cinsiyet eşitsizliğini önleme planlarının olup olmadığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Dünya Gıda Günü’nde ülkemizdeki gıda politikaları hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Kerestecioğlu, önergesinde bu yıl da 16 Ekim Dünya Gıda Günü‘nde açlık, obezite, gıda israfı ve sağlıklı gıdaya erişimin, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bu alandaki en önemli sorunları oluşturduğuna dikkat çekerek, bu yıl ayrıca  Covid-19 salgınının, sağlıklı ve erişilebilir gıda konusu üzerine daha fazla düşünülmesine neden olduğunu kaydetti.

‘İklim krizi kırsal refahı düşürüyor’

İnsan sağlığını ve biyolojik çeşitliliği tehdit eden kimyasallar, genetiği değiştirilmiş tohumlar ve makinaya dayalı endüstriyel monokültür tarımın, toprağın hızla çölleşmesine, sağlık sorunlarında artışa, biyoçeşitliliğin azalmasına, iklim krizinin derinleşmesine ve çiftçilerin emeklerinin heba olarak kırsalın refahının düşmesine neden olduğunu belirten Kerestecioğlu, geçen hafta, toplumsal muhalefet sonucu geri çekilen ve “gıdayla ilgili yayınlara sansür getirecek” kanun maddelerinin hazırlanmış olmasının, gıda sağlığının endüstriyel gıda şirketlerinin tekelinde olduğunun açık bir örneği olduğunu söyledi. 

HDP’li vekilin Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na ilettiği soruları şöyle: 

  • Yerel üretim ve yerel tüketim ile atalık tohumların ve çeşitliliğin teminatı olan küçük çiftçileri desteklemek, Bakanlığınızın hedefleri arasında mıdır?
  • Çeşitlilik (polikültür) odaklı küçük ölçekli üretim için çiftçilere herhangi bir teşvik planı hazırlanmakta mıdır?
  • Doğayla uyumlu, sağlıklı, gıda üretiminin sürdürülebilirliğini esas alan ve bu tür üretim biçimlerini herkes için uygun fiyatlarda erişilebilir hale getirecek tarım yöntemlerini desteklemek için bir çalışmanız var mı?
  • Endüstriyel gıda sistemlerinin yerine; yerel üretim-yerel tüketim ile üretici-tüketici dayanışmasını güçlendirmek ve kooperatifler, gıda toplulukları, üretici pazarları gibi doğrudan pazarlama yöntemlerini teşvik etmek için bir planlamanız var mıdır?
  • Tarladan sofraya gıda israfının önlenmesine yönelik nasıl çalışmalarınız bulunmaktadır?
  • Kırsalda cinsiyet eşitliği ve gençlerin gelişimi için herhangi bir planınız var mı?
  • Konuyla ilgili sivil toplum kuruluşu, kolektif, inisiyatif vb. toplulukların çabalarını destekleyen ve toplumun gıda ile ilgili bilgi edinme hakkını koruyan politikaların hayata geçirilmesi için bir çalışmanız var mı?
  • Evsel organik atıklar, tarımsal hayvansal atıklar ile endüstriyel bazı atıkların organik gübreye dönüştürülerek toprağa kazandırılması amacıyla bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan Sıfır Atık Projeleri gibi bir planlamanız bulunmakta mıdır?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR