ABD’de ‘çıplak oy’a karşı Demokrat ünlülerden çıplak video

Başkanlık seçimlerine üç hafta kala, ABD'de Demokrat Partili ünlüler postayla kullanılan oyların 'çıplak oy' durumuna düşüp geçersiz sayılmaması için, yapılması gerekenleri anlattıkları videoda kameranın karşısında çıplak geçti.

ABD’de 3 Kasım başkanlık seçimine bir aydan kısa süre kala, Başkan Donald Trump‘ın “hile yapılacağı”nı iddia ettiği posta yoluyla oy kullanma konusunda farkındalık yaratmak isteyen Holywood ünlüleri harekete geçti. 

Aralarında Chris Rock, Tiffany Haddish, Amy Schumer, Josh Gad, Sarah Silverman, Mark Ruffalo, Chelsea Handler, Ryan Bathe ve top model Naomi Campbell‘ın da bulunduğu Demokrat Partili ünlüler, kameranın karşısına çıplak geçtikleri videoda,postayla kullanılan oyların ‘çıplak oy’ (naked ballot) durumuna düşüp geçersiz sayılmaması için yapılması gerekenleri anlattı. 

Sputnik‘in aktardığına göre, ‘Çıplak oya karşı çıplak ünlüler’ hareketi, en önemli kararsız eyalet konumundaki Pennsylvaniya‘da bir mahkemenin eyaletin gönderdiği gizlilik zarflarının içine konulmadan sadece posta zarfıyla yollanan oy pusulalarının ‘çıplak oy’, yani geçersiz sayılacağı kararının ardından geldi. Seçim uzmanları, bu yargı kararının Demokrat Parti adayı Joe Biden‘a Pennsylvania’yı kaybettirebileceğini belirtiyor. 

‘Soyun ve oy ver’

Videoda ünlü kadın komedyen Sarah Silverman, eliyle göğsünü kapamış halde “Arkamda erkek yok, bunlar benim ellerim. Dürüst olmak gerekirse ellerimi memelerimle kapatmak isterdim, ama durum bu” diye konuştu. Bir diğer ünlü kadın komedyen ve aynı zamanda Demokrat Parti’nin Senato’daki azınlık lideri Chuck Schumer’in kuzeni Amy Schumer de, “Soyun ve oy ver” dedi.

‘Oyu emanet etme uygulaması’ da tartışılıyor

ABD’de on milyonlarca seçmenin kullanması beklenen posta oylarıyla ilgili ‘ballot harvesting’ tartışması da yaşanıyor. Trump, Demokrat Partilileri bu yolla da seçimlerde hile yapmakla suçluyor.

Posta yoluyla oy kullanan seçmenin oy pusulasını doldurup bir zarfa koymak, zarfın arkasını imzalamak gibi gerekli tüm güvenlik önemlerini yerine getirmesi, böylece seçim yetkililerinin kimin oy kullandığını doğrulayabilmesine imkan vermesinin ardından bir başkasına emanet etmesi, bu kişinin de oy pusulasını bir posta merkezine veya seçim merkezine bırakması uygulamasına, ‘ballot harvesting’ deniliyor. Oy toplayanlar da genelde bir partinin kampanya aktivistleri oluyor.

Pek çok eyalette yasal olan bu uygulamaya pandemi nedeniyle evde kalması gerekenlerin çoğalmasıyla rağbet arttı. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR