Murat Kurum: Salda Gölü’nün Beyaz Adalar bölgesinde göle girmek yasaklanabilir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum yaptığı açıklamada talep olması durumunda Salda Gölü'nün 'Beyaz Adalar' olarak belirtilen yerinde göle girişleri yasaklayabileceklerini ancak bu durumda halk plajı kısmından girişlere izin vereceklerini aktardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü‘ne ilişkin açıklamada bulundu.

Kurum, Salda Gölü’ne karakteristik özelliğini veren ve onun Maldivler’in güzelliğiyle anılmasına sebep olan ‘beyaz kum’ denilen ve aslında biyomineralizasyon sonucunda oluşan çökeltilerin oluşturduğu Beyaz Adalar bölgesinde göle girilmesinin yasaklanabileceğini belirtti.

AA’nın aktardığına göre Salda Gölü’yle ilgili bir çevre düzenleme projesi gerçekleştirdiklerini aktaran Kurum, bu kapsamda Salda Gölü’nün Beyaz Adalar ve Halk Plajı olarak anılan bölümlerinde de çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

‘Koruma projesi yürütüyoruz’

Gölün dünyada eşi benzeri olmadığını belirten Kurum, hazırladıkları koruma projesiyle gölün kıyısına kadar giren araçları engellediklerini ve alanda bulunan kamp alanlarının, konteynırların ve kaçak yapıların kaldırıldığını ifade etti.

Salda Gölü’ne girilmesinin engellenmesi için kendilerine çok ciddi talepler geldiğine dikkati çeken Kurum, “Burdur’dan bu konuda ciddi talep var. Gölde çamur banyosu yapmayı yasakladık. Dumansız hava sahası ilan ettik, ateş yakılması, mangal yapılması, sigara içilmesi yasaklandı” dedi.

‘Talep olursa kısmi kısıtlamalara gidilebiliriz’

Bakan Kurum, Salda Gölü’nün etrafındaki beyaz kumulların muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “İlerleyen süreçte vatandaşlardan, Burdur’dan talep gelmesi halinde kısmi olarak kısıtlamalara gidilebiliriz. Halk Plajı’nda sorun çok ciddi yok ama Beyaz Adalar hakikaten korunması gereken bir bölge” dedi.

Bu durumda da halk plajı kısmından girişlere izin verileceğini belirten Kurum, “Burada da kontrollü bir şekilde, göle zarar vermeyecek şekilde bu süreci yönetmek zorundayız. Salda, hepimizin. Bu değere, bu mirasa sahip çıkmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Salda Gölü’ne teras yapılacağını aktaran Kurum, “Burada çok önemli bir proje yürütüyoruz. Teraslardan vatandaşlarımız Salda’yı seyredebilecekler, fotoğraf çektirebilecekler. O doğal güzellik karşısında, teraslarda vatandaşlarımız çay-kahve içecekler, yemeklerini yiyecekler” bilgisini verdi.

Salda Gölü’nü bekleyen tehlike

Salda Gölü’nün korunması için uzun zamandır ekoloji aktivistleri bir mücadele yürütüyor. Göl yalnızca yoğun ziyaretçi akımının değil, üzerinde yapılmak istenen Millet Bahçesi projesi sebebiyle de tehlike altında.

Güngör Tarım İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 300 bin metrekarelik alana yapılması planlanan Millet Bahçesi’nde şu yapıların inşa edilmesi öngörülüyor: Büfe, iki adet kafe, restoran, yönetici-sağlık ünitesi, yöresel ürünlerin satılacağı çoklu alan, giyinme-soyunma kabinleri, mescit ve cankurtaran birimleri.

Burada yapılmak istenen Millet Bahçesi’ne karşı çıkanlar ise projenin göl ve çevresine zarar vereceğini belirtiyor. Kapalı bir havza olan gölün yoğun insan ziyareti sonrasında kendisini temizlemeyeceğini belirten Yeşilovalılar ve ekolojistler buraya özgü pek çok canlı türünün yok olacağı endişesi duyuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR