Rusya, Ayasofya için UNESCO’ya taahhütler verildiğini açıkladı

Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kuznetsov, Türkiye'nin yapılacak restorasyon çalışmaları için UNESCO'dan bir heyeti İstanbul'a davet etme ve bilim kurulu oluşturma sözü verdiğini bildirdi. 

Türkiye‘nin müze statüsü kaldırılarak camiye dönüştürülen Ayasofya için UNESCO’ya (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) bazı taahhütlerde bulunduğu açıklandı. Buna göre Ankara, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Ayasofya’da bundan sonra yapılacak restorasyon çalışmalarında UNESCO ile işbirliğini kabul etti ve bir uzmanlar heyetini davet etme vaadinde bulundu. Hükümetin, restorasyon için bir bilim konseyi oluşturma taahhüdü verdiği de belirtildi.

 

Bilim kurulu ve davet güvencesi

Kuznetsov, Ankara’nın aynı zamanda, Ayasofya’da yapılacak bir dizi restorasyon ve altyapı projeleri için bir bilim kurulu kurma güvencesi verdiğini söyledi. Bu konuda UNESCO uzmanlarına da danışılacağını vurgulayan Rus yetkili, “Şimdi bize, UNESCO uzmanlarına danışmadan hiçbir şey yapmayacaklarına dair güvence ve kurumun uzmanlarını yakın gelecekte İstanbul’a davet etme sözü verdiler” diye konuştu.
 
“UNESCO için bu özellikle önemli çünkü Türk yetkililer uzun bir süre kurumun taleplerine yanıt vermedi ve mabedin statüsünü değiştirmeden önce UNESCO’yla istişarede bulunmadılar” diyen Kuznetsov, UNESCO’daki Türkiye delegasyonunun kısa süre önce Dünya Miras Merkezi Direktörü ve UNESCO’nun Kültürden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Ottone Ramírez de dahil, kurumun yetkilileriyle bir dizi toplantı yaptığını açıkladı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR