İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu: Siyaset yapmak baroların doğasında vardır

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, çoklu baro sistemini getiren teklifin baroları bölmeyi amaçladığını söyledi ve demokrasilerde baroların işlevinin söz konusu sistemle karşılanamayacağını belirtti.

Video Haber: Defne Sarıöz

Yeşil Gazete olarak İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ile, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘ın Ramazan ayının ilk haftası yayınlamış olduğu, LGBTİ+’ları ve HIV+’leri hedef alan nefte hutbesiyle birlikte başlayan tartışmaların asıl kökenini, çoklu baro sisteminin iktidar tarafından niçin istendiğini ve baro başkanlarını yürümeye götüren nedenleri konuştuk.

Baroların seçim sistemiyle ilgili düzenlemelere dair ilk girişimin 2009’da yapıldığını anlatan Durakoğlu, Türkiye’de baroların siyaset yapmasının yanlış biçimde, bir “kusur” gibi algılandığını söyledi. Durakoğlu bu anlayışın doğru olmadığını ve baroların doğası gereği siyasal iktidarlarla ters düştüğünü vurguladı:

Bu ülkede avukatlık kanunu 76 ve 95. maddeleri bize hukukun üstünlüğünü gözetmek ve insan hakları ihlallerine karşı çıkmak gibi bir görev yüklüyorsa o zaman barolar olarak bizim de hep beraber hukuk siyaseti yapma hakkımız doğuyor.

İşin doğasından kaynaklanan nedenlerle insan hakları ihlalleri siyasal iktidarlardan gelir. Öyle olduğu için de biz siyasal iktidarla karşıymış gibi görünürüz, bunu siyasal iktidarın bilmesi gerekir. (…) Bu karşıtlık bir partisel karşıtlık değildir, bir ilkesel duruştur bir görevdir, bu görevin yerine getirilmesidir.

Baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesiyle ilgili teklifin görüşülmesi sırasında baroların, konunun doğrudan öznesi olmalarına rağmen görüşlerinin alınmadığının altını çizen Durakoğlu, teklifin Meclis Genel Kurulu‘nda kabul edilmesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR