ManşetDoğa Mücadelesi

İkizköylülerden su hakkı için eylem

0

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’ün Yeniköy kömürlü termik santrali sebebiyle suya erişimde yaşadıkları sıkıntılara karşı köylüler bugün eylemdeydi. Köy meydanında bir araya gelen İkizköylüler, termik santralin su ihtiyacı için sürekli su kesintileri yaşadıklarını, evlerinde su bulamadıklarını, hayvanlarına su veremediklerini ve tarlalarını sulayamadıklarını anlattı.

Köylüler ayrıca, salgın döneminde hijyenin dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu ancak su kesintileri nedeniyle basit el yıkamanın bile kendileri için zorlaştığını söyledi.

‘Var olma mücadelesi veriyoruz’

Su kesintilerinin yanı sıra bölgedeki hava kirliliği ve kanser vakalarının son dönemde ciddi şekilde arttığını söyleyen İkizköylüler, yaşadıkları mağduriyetlerden dolayı “var olma mücadelesi” verdiklerini belirtti. 

Eylemde konuşan İkizköylü bir kadın “Tüm canlıların yaşama hakkı olarak su istiyoruz, kömür, maden arama istemiyoruz, dinamit sesi ve hava kirliliği de istemiyoruz” diyerek madenden kaynaklanan sorunların giderilmemesi halinde seçim döneminde sandığa gitmeyeceklerini söyledi.

Köylülerin eylemine diğer mahalleler ile Muğla Çevre Platformu üyeleri de destek verdi.

İkizköy’de neler oluyor?

İkizköylüler, 2019 yılında köylerinin kömür maden bölgesinde kalması sebebiyle ata topraklarını terk etmek zorunda kaldılar. Yeni taşındıkları Karadam Mahallesi’nde ise Yeniköy Termik Santrali‘nden kaynaklanan su kesintileriyle mücadele ediyorlar.

2014 yılında özelleştirilerek hayat döngüsü uzatılan Yeniköy termik santrali, soğutma su ihtiyacını Geyik Barajı’nın yüzde 75’inden ve diğer sondaj kuyularından sağlıyor. Bölgedeki su kaynakları Özelleştirme İdaresi’nin onayıyla Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim AŞ’ye devredildiği için su kaynakları da şirketin kullanımına verilmiş durumda.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ve Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü’nün suyun halkın kullanımına açılması için yapmış olduğu başvurular ise reddediliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.